5:2 paastolla laihtuu – myös elimistö kiittää!

Paasto autttaa laihduttamisessa

Paasto on aina ollut oiva apu laihduttajalle: usein sitä on käytetty urakan alussa kimmokkeena ja elimistön puhdistajana. Viime vuosina täyspaaston rinnalle on noussut pätkäpaasto, jossa kaksi päivää viikosta paastotaan ja viisi päivää syödään normaalisti. Tämänkin paaston terveyshyödyt ovat osoittautuneet kiistattomiksi!

Paasto voi olla tehokas ja erittäin terveellinen osa laihduttajan elämänmuutosta. Paastoa käytetäänkin elimistön puhdistamiseen: jotkut asiantuntijat ilmaisevat paaston niin, että siinä maksalle, munuaisille ja suolistolle annetaan hengähdystauko. Elimistö puhdistuu ylimääräisistä aineista, kuten raskasmetalleista ja muista kuona-aineista.

Täyspaasto vedellä, mehuilla tai teellä voi kuitenkin olla liian rankka ja vaatii melkoisesti itsekuria. Sitä suositellaan tehtäväksi lääkärin suosituksesta ja tarkkailussa. Tämä ei toistaiseksi ole Suomessa vielä mahdollista. Ainakaan raskaana olevalle, imettävälle ja diabeetikoille täyspaastoa ei suositella missään tapauksessa.

5:2 paasto onkin tehokas, mutta vähän kevyempi tapa paastota. Rajoittamalla energiansaantia kahtena päivänä viikossa elimistö saa lähes samat terveyshyödyt kuin täyspaastossakin.

5:2 paasto

Tämän paaston idea on syödä viitenä päivänä normaalisti ja paastota kahtena. Paastopäivät eivät ole kokonaan paastopäiviä, vaan energiansaanti rajoitetaan naisilla 500 ja miehillä 600 kilokaloriin päivässä. Jos teet fyysisesti raskasta työtä, tämä paastomuoto voi olla erittäin toimiva, sillä täyspaasto voi olla liian rankka.

Laihduttajalle 5:2 paasto sopii hyvin. Laihdutuspalvelu Keventäjissäravitsemusasiantuntijana toimiva Anette Palssa suosittelee 5:2 paastoa terveellisen ruokavalion rinnalle laihdutukseen, sillä elimistölle on ihan sama miten energiavaje saadaan aikaiseksi. Päivittäisen energiavajeen sijasta viikon vajeen voikin tehdä kahtena paastopäivänä.

5:2 paastosta ei kuitenkaan ole laihduttajalle mitään hyötyä, jos normaaleina päivinä tulee syötyä mitä sattuu. Tavallisina päivinä energiansaanti tulisi pysyä normaalilla tasolla, noin 2000 kilokalorissa naisilla ja 2500 kilokalorissa miehillä. Jos tavallisina päivinä maistuu sipsit, suklaat ja karkit, paastopäivien energiavajehyöty häviää nopeasti.

5:2 paasto käytännössä

Ravitsemusasiantuntija Anette Palssa kannustaa aloittamaan 5:2 paaston vaikka heti. Helpoiten paasto sujuu niin, että se aloitetaan päivällisen jälkeen noin klo 18. Kun olet syönyt vankan päivällisen, et ennen aamua edes tarvitse mitään syömistä. Aamulla herätessäsi olet paastonnut jo puolet vuorokaudesta. 

Paastopäivän ateriat kannattaa jakaa kahteen tai kolmeen kertaan. Aterian sisältö on erittäin tärkeä: kannattaa syödä paljon kasviksia ja proteiinipitoista ruokaa. Näin saat vähän energiaa mutta paljon vatsantäytettä. Leipää ei kannata syödä ollenkaan. 

 

Paastopäivä voi olla esimerkiksi tällainen:

Edellinen päivä klo 18 päivällinen ja paasto alkaa.

Aamiainen klo 8

- Marjoja 2 dl, 60 ckal 

- Vähärasvaista turkkilaista jugurttia 1 dl, 60 ckal

- Leseitä, siemeniä ja pähkinöitä kourallinen, 100 ckal

- Lisäksi runsaasti vettä

Lounas klo 12

- Munakas tai keitetty muna 100 ckal

- Keitettyjä kasviksia, kuten parsakaalta, porkkanaa ja kukkakaalta n. 50 ckal

- Tuoretta vihreää salaattia, kurkkua, retiisiä jne n. 30 ckal

- Paljon vettä

Välipala klo 14

- Kasviksia, esim porkkanaa, kurkkua, lanttua, dipattuna rasvattomassa kermaviilissä. Punnitse kasvikset, varsinkin makeat kuten porkkanat, jotta energiaa ei tule liikaa. n. 100 ckal

Päivällinen klo 18

- Paasto loppuu, voit syödä normaalisti.

Myös 5:2 paaston aikana kannattaa kiinnittää erityistä huomiota veden saantiin. Vettä olisi hyvä juoda pari litraa päivässä. Varsinkin paastopäivinä se on tärkeää, sillä runsas vedenjuonti lisää myös kylläisyyden tunnetta ja parantaa siten oloasi.

5:2 paaston terveyshyödyt

5:2 dieetti tuli tunnetuksi lääkäri Michael Mosleyn BBC:lle tekemästä dokumentista ja sen jälkeen julkaistuista kirjoista. Sittemmin pätkäpaastosta on julkaistu kirjoja myös suomeksi.

Pätkäpaastoa on alettu tutkia eri puolilla läntistä maailmaa viime vuosina. Esimerkiksi Ruotsin Karoliinisessa instituutissa alustavat tulokset ovat olleet erittäin positiivisia. Tutkimuksessa mukana olleet ovat sekä laihtuneet että heidän terveytensä on huomattavasti parantunut.

Pätkäpaaston kuten täyspaastonkin terveysvaikutukset perustuvat nimenomaan energiavajeeseen. Ihmisen elimistö on rakennettu niin, että se sietää energiavajetta, jota väistämättä pyynti- ja keräilykultturissa välillä tuli. Tai oikeastaan meidän elimistö vaatii sitä pysyäkseen terveenä. Paastotutkimukset ovat vasta alussa, mutta nyt jo on saatu selville, että ihmisen elimistössä käynnistyy aivan ainutlaatuinen prosessi, kun energiansaantia rajoitetaan. Solut käynnistävät korjausoperaation, jota ei milloinkaan muulloin elimistössä tapahdu.

Tähän prosessiin perustuvat paaston monet terveyshyödyt. Tarinat, joissa esimerkiksi kuolemansairas vanki alkaa nälkälakkoon ja parantuu sillä, ovat siis aivan totta. Esimerkiksi Neuvostoliitossa paastoa käytettiin Mosleyn dokumentin mukaan jo varsin menestyksekkäästi esimerkiksi syövän ja mielenterveysongelmien hoidossa. Neuvostoliitossa oli joitakin paastoparantoloita, jotka sittemmin ovat suurimmalta osin kuihtuneet.

Tutkimusten mukaan pätkäpaasto näyttää vähentävän sydän- ja verisuonitautien, diabeteksen, syövän ja dementian riskiä. 

Toisaalta paastopäivinä saattaa tulla joillekin oireita, kuten sydämen rytmihäiriöitä. Tällöin oloa kannattaa seurata ja lopettaa dieetti heti kun tuntuu pahalta.

5:2 paastosta löytyy paljon tietoa netistä. Esimerkiksi täältä. Helpoiten tietoa saa kuitenkin Mosleyn kirjasta, joka on julkaistu myös suomeksi.Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Ernesto4
Fyysikolta hyvä kysymys. Tuollaiset virheet vie pohjan pois ns. asiantuntijoilta.
Fyysikko3
Ihan hyvä ... mutta mikä yksikkö on ckal?

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?