Dukan dieetti

Dukan dieetti on ranskalaisen lääkärin Pierre Dukanin kehittämä neljävaiheinen dieetti, jonka tarkoituksena on kestää tietyssä muodossa koko loppuelämän. Ohjelma jakautuu neljään eri vaiheeseen: alun hyökkäysvaiheeseen, sitä seuraavaan varsinaiseen painon pudotusvaiheeseen, painon pudotusta seuraavaan tasausvaiheeseen ja lopulta koko loppuelämän kestävään ylläpitovaiheeseen. Kyseessä ei siis ole varsinainen perinteinen laihdutuskuuri, vaan osittainen elämäntapojen pysyvä muutos. Dukan dieetti kuuluu vähähiilihydraattisiin ja runsaasti proteiinia sisältäviin dieetteihin. Erona esimerkiksi normaaliin Atkinsin tyyppiseen vähähiilihydraattiseen dieettiin on Dukanin antamat tarkat listat sallituista ruoka-aineista. Myös rasvan käyttö on karsittu minimiin.

Ensimmäisen eli hyökkäysvaiheen pituus riippuu pudotettavien kilojen määrästä. Se voi olla kestoltaan 1 – 10 päivää siten, että yli 20 kilon painonpudotusta tavoittelevalla hyökkäysvaihe kestää 10 päivää, 10 – 20 kilon pudottajalla 5 päivää, ja jos pudotettavaa on esimerkiksi alle 5 kiloa, hyökkäysvaiheen pituudeksi riittää yksi päivä. Hyökkäysvaiheessa sallittuja ovat ainoastaan proteiinit; edes kasviksia ei saa syödä. Sallittuihin ruokiin kuuluvat liha, kala, munat sekä rasvattomat maitotuotteet. Lisäksi pitää syödä 1,5 rkl kauranleseitä ja juoda vähintään 1,5 litraa vettä. Mausteita saa käyttää mutta ei rasvaa.

Ducan diettiToinen eli pudotusvaihe kestää niin kauan, kunnes laihduttaja on päässyt tavoitepainoonsa. Tässä vaiheessa hyökkäysvaiheen 72 sallitun proteiininlähteen lisäksi ruokavalio sisältää 28 eri kasvista. Pudotusvaiheessa joka toinen päivä on proteiinipäivä; joka toisena päivänä saa lisäksi syödä kasviksia sallitulta listalta. Aterioiden määrää tai kokoa ei ole rajoitettu. Lisäksi syödään 2 rkl kauraleseitä ja juodaan vähintään 1,5 litraa vettä päivässä. Lisäksi päivittäin tulee kävellä vähintään 30 minuuttia.

Laihduttajan päästyä tavoitepainoonsa alkaa dieetin kolmas ja ehkä kaikkein tärkein vaihe, tasausvaihe. Monet lopettavat dieetin päästyään tavoitteeseensa, mutta kilot palaavat usein takaisin laihduttajan palatessa entisiin ruokailutottumuksiinsa. Siksi tasoitusvaihe on erittäin tärkeä painon pitämiseksi tavoitelukemissa. Tasausvaihe kestää 10 päivää jokaista pudotettua painokiloa kohti. Tasausvaiheessa ei enää tarvitse vuorotella proteiinipäivien ja proteiinikasvispäivien välillä, vaan joka päivä voi syödä kaikkea sallittujen ruoka-aineiden listalta. Lisäksi ruokavalioon lisätään yksi hedelmä, kaksi viipaletta täysjyväleipää ja 40 grammaa juustoa päivässä. Näiden lisäksi viikossa saa syödä kaksi kertaa 225 grammaa tärkkelyspitoista ruokaa kuten pastaa, riisiä tai perunaa. Viikkoon kuuluu myös yksi tai kaksi juhla-ateriaa, jolloin saa lisäksi syödä jälkiruuan ja juoda lasin viiniä. Tasausvaiheessa pidetään yksi proteiinipäivä viikossa entiseen tapaan. 2 rkl kauraleseitä, 1,5 litraa vettä ja 30 minuutin kävelylenkit kuuluvat edelleen ohjelmaan.

Tasausvaiheen päätyttyä siirrytään ylläpitovaiheeseen, jolla syödään muuten normaalisti, paitsi että viikossa pidetään yksi proteiinipäivä muistutuksena ja pitämässä viikon aikana syödyt hiilihydraatit poissa vyötäröltä. Tämä vaihe jatkuu ihmisen loppuiän.

Dukan dieetti tuli kuuluisaksi iltapäivälehtien kerrottua monien kuuluisien henkilöiden seuraavan tätä dieettiä, heidän joukossaan Kate Middleton, Jennifer Lopez ja Penelope Cruz. Dieettiä tukemaan voi hankkia nettikauppojen valikoimista vähäkalorisia tuotteita, esimerkiksi Luontaispörssin valikoimassa on Dexal Light urheilujuomatiiviste, jota voi käyttää dieetin yhteydessä. Hyvinvoinnin.fi myy hiilihydraatittomia ja sokerittomia hilloja, marmeladeja ja makeisia ylläpitovaiheen herkkuhetkiin tai tasausvaiheen juhla-aterioilla nautittaviksi.

Dukan dieetin tasausvaihe ja loppuiän kestävä seuranta proteiinipäivineen erottavat sen useimmista muista dieeteistä. Rajoitetusta 100 sallitun ruoka-aineen listasta huolimatta Dukan dieetti saattaa olla monille melko helppo seurata, koska aterioiden määrää tai annoskokoja ei ole rajoitettu. Dieettiin ei myöskään kuulu rasittavaa kalorien laskemista: sallittuja ruoka-aineita voi syödä rajoituksetta. Ehkä tässä on se salaisuus, mikä on saanut monet julkisuuden henkilöt luottamaan Dukaniin.

Dukan dieetistä lyhyesti

  • Ranskalaisen lääkärin kehittämä nelivaiheinen, proteiinipitoinen dieetti, jossa sallitut ruoka-aineet on tarkasti määritelty
  • Annoskokoja tai aterioiden lukumäärää ei ole rajoitettu
  • Dieetin ylläpitovaihe kestää koko loppuelämän


Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Sami
Aloitin Dukan dieetin vuoden alussa. Hyökkäysvaihe sujui hyvin ja paino putosi yli 3kg; tosin iso osa oli vatmaankin nestettä. Pudotusvaiheen alettua paino jämähti paikoilleen. Liikun huomattavasti enemmän kuin suositus 30 min. Onko samoja kokemuksia ja miten jumista voi päästä takaisin pudotukseen?

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?