Eikö paino laske? Ongelma saattaa olla näissä

Onko painosi jämähtänyt tiettyyn pisteeseen ja ei vain suostu liikahtamaan mihinkään suuntaan? Oletko tehnyt kaikkesi, mutta paino silti vain jumittaa? Painon jumituksia tulee kaikille jossain vaiheessa dieettiä, varsinkin silloin, kun maaliviiva alkaa jo häämöttää ja tiputettavia kiloja ei ole enää niin paljoa.

Painon jumittaminen saattaa olla kiinni hyvin pienistä asioista. Pelkästään jo stressi liiasta yrittämisestä saattaa nostaa kortisolitasoja, jotka taas saattavat estää painon putoamisen. Siinä vaiheessa, kun kiloja on tiputettavana enää viisi tai kymmenen, kyse alkaa olla jo melko hifistelystä ruuan ja liikkumisen suhteen. Tarkkana saa olla, että loputkin kilot saadaan karistettua.

Katso, voisiko syynä painon jumittamiseen olla jokin seuraavista.

Syöt vääriä ruokia

Painonpudotuksessa ylivoimaisesti suurin merkitys on syömisellä, liikunnalla on paljon merkitystä, mutta paljon tärkeämpää on olla tietoinen siitä, mitä suuhunsa laittaa. Jos et ole vielä tehnyt kunnon ruokavalioremonttia, nyt on oikea aika tehdä se! Käytä kalorilaskuria tai pidä ruokapäiväkirjaa esimerkiksi vähintään kuukausi, niin pääset jyvälle siitä, mistä ruokavaliosi koostuu ja miten saat sen paremmaksi. Noudata laskureiden pylväitä, eli syö hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja oikeassa suhteessa.

Jos syöt jo terveellisesti, saatat syödä vääriä asioita väärinä päivinä. Syö hyviä ja tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja treenipäivinä ja muina päivinä proteiinipitoista ja kasvisvoittoista ruokaa. Vältä prosessoituja ruokia, varsinkin sokerisia herkkuja. Ruokapäiväkirjan pitäminen voi auttaa tässäkin.

Syöt yksinkertaisesti liikaa

Paino tipahtaa silloin, kun syöt vähemmän energiaa kuin mitä kulutat. Jos olet jo tiputtanut useita tai useita kymmeniä kiloja, pienentynyt ruumiisi kuluttaa paljon vähemmän energiaa kuin aikaisemmin. Tämä on otettava huomioon syömisessä, toisin sanoen, annoskokoja ja päivittäistä energiansaantia tulee pienentää koko ajan laihtumisen myötä. Tässäkin ruokapäiväkirjan pitäminen voi olla ehdottoman tärkeää ja ehkä helpoin tapa seurata oikean kalorimäärän saantia. Katso oikea, uudelle painollesi sopiva, kalorimäärä täältä kalorilaskurilla.

Jos et halua pitää päiväkirjaa, tarkista vain tarvitsemasi kalorimäärä ja pysy siinä. Syö säännöllisesti sopivia annoskokoja, muista myös välipalat, jotta vältä ahmimista ruualla ja ennen sitä.

Treenissä on liikaa kestävyysharjoittelua

Kestävyysliikunta on olennainen osa terveellistä elämäntapaa ja erittäin tärkeä osa laihdutusta tehokkaana kalorinpolttajana. Aerobista harjoittelua voi kuitenkin olla liikaa, jos sitä on yksipuolisesti niin, että unohdat kokonaan voimaharjoittelun. Pitkissä aerobisissa suorituksissa, kuten 60 kilometrin pyörälenkeissä tai 10 kilometrin juoksussa, voi olla myös se huono puoli, että ne saattavat vähentää lihasmassaasi. Lihasmassa tehostaa aineenvaihduntaa ja siten rasvanpolttoa.

Pitkät aerobiset harjoitukset myös lisäävät huomattavasti ruokahaluasi, jolloin saatat tulla syöneeksi enemmän kuin mitä lenkillä kului.

Et tee voimaharjoittelua

Hyvä lihaskunto ja kasvanut lihasmassa on tehokas ase laihdutuksessa, sillä lihasmassa kuluttaa tehokkaasti energiaa. Yksinkertaista on lisätä lenkkien joukkoon yksi tai kaksi treenipäivää salilla tai muuten lihaskuntoharjoittelua. Lenkillä voit kasvattaa lihaskuntoa ottamalla voimakkaita intervalleja lenkin lomaan tai tehdä välissä voimaliikkeitä pelkästään oman kehon painoilla.

Et treenaa tarpeeksi kovaa

Tiivis, intensiivinen voimaharjoittelu on tehokas tapa nostattaa lihasmassaa ja kuluttaa energiaa. Tuntikausien notkumisesta salilla ei ole mitään hyötyä - sen sijaan kannattaa muistaa, että yli tunnin treenejä ei oikeastaa kannata harrastaa. Tehokas, voimakkaalla sykkeellä vedetty treeni polttaa rasvaa kauan treenin jälkeenkin, jopa kaksi päivää treenin jälkeen! Muista, että mitä tehokkaammin teet, sitä vähemmän aikaa tarvitset.

Asiantuntijat ovatkin alkaneet suositella tehokkuuteen perustuvia HIIT ( high intervall training) harjoitteluja. Näissä tehdään kokonaisvaltaisia lihaskuntoliikkeitä nopeasti ja tehokkaasti niin, että jopa 80 prosenttia lihasryhmästä tekee yhtäaikaisesti töitä. Juoksulenkillä tämänkaltaista treeniä on intervallijuoksu, jossa pingotaan täysillä parinkymmenen sekunnin pätkiä välillä hieman jäähdytellen. HIIT-treenin jälkeen rasvaa saattaa palaa parikin vuorokautta treenin jälkeen, vaikka treeni olisi kestänyt vain puoli tuntia.

Et anna kroppasi palautua

Lepo ja palautuminen ovat yhtä tärkeitä osia treeniohjelmaa kuin itse treenitkin. Levossa rasvaa palaa ja lihasmassaa kehittyy. Älä siis tee peräkkäisinä päivinä samoille lihasryhmille harjoitteluja tai jos teet, tee kevyesti. Muista lepo ja jäähdyttely, välillä on hyvä käydä vain kevyellä palauttavalla kävelylenkillä. Venyttely on erittäin tärkeä osa treeniohjelmaa, muista, että sekin polttaa rasvaa! 

On tärkeää kuunnella kehoa! Jos se on väsynyt, se on väsynyt. Tällöin kevyt kävely tekee hyvää, sohvalla makaaminen välttämättä kuitenkaan ei.

Stressaat liikaa

Keholle liikunta on hetkellinen stressireaktio, jolloin stressihormonit, kuten kortisoli nousee hetkellisesti. Tämä on ihan terveellistä ja tarkoituksenmukaista, mutta pitkäkestoisesti ei ole. Jos treenaat liikaa, stressitasosi eivät välttämättä laske. Tai jos otat liian kirjaimellisesti ruokavaliosi ja laihtumisesi, puntariin tuijottelu nostattaa stressihormonitasoa, jolloin paino ei laske. Jatkuva korkea stressitaso johtaa ennen pitkää keskivartalolihavuuteen ja insuliiniresistenssiin.

Jos huomaat itselläsi selviä stressinoireita univaikeuksineen, väsymyksineen ja ärtymyksineen, lopeta hetkeksi laihduttaminen kokonaan. Unohda puntarit, ruokapäiväkirjat ja kalorilaskurit. Keskity sen sijaan etsimään stressin todellinen aiheuttaja ja pyri korjaamaan se. Kun huomaat rentoutuneesi, voit taas aloittaa alusta. Turhia pingottamatta!

Lähde: foxnews.com



Arvostelut, kommentit ja kokemukset

FatCat3
Maininnan arvoista painon pudottamisen vaikeuksien yhteydessä ovat myös muut kuin tehdyt ja tekemättömät asiat. Ongelma voi piileksiä myös lääkityksissä tai sairauksissa. Jos vetää satoja kilokaloreita suositeltua vähemmän, eikä silti laihdu, niin apua kannattaa hakea myös lääkäristä. Saattaa olla, että lääkityksen säätäminen tai sairauden hoitoon liittyvät asiat auttavat ongelmaa, eikä tarvitse ruoskia itseään sillä, mitä tekee väärin.
ema4
Tässä ei mainittu sitä että entä jos käy maanantaisin , torstaisin ja sunnuntaisin 90 minuutin uinti treeneissä?

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)