Kalorilaskuri - kalorinkulutus eri aktiviteeteissa

Ilmainen kalorilaskuri laskee miten paljon kaloreita palaa erilaisissa aktiviteeteissa ja urheilulajeissa. Kalorien kulutus riippuu painostasi sekä käytetystä ajasta.

 
kg
minuuttia

Painonpudotuksesta haaveilevilla on usein vaikeuksia hahmottaa, mikä merkitys monipuolisella ja tasapainoisella ruokavaliolla sekä oikeanlaisella liikunnalla on painonhallinnalle ja laihtumiselle. Aloittaminen tuntuu nihkeältä, jos ei ole motivoivaa tietoa ruokavaliosta ja liikunnasta. Netistä löytyy onneksi erilaisia kalorilaskureita, joiden avulla on helppo tarkistaa, miten paljon eri urheilulajit ja aktiviteetit kuluttavat kaloreita. Kokemukset kalorilaskureista ovat positiivisia. Ne auttavat jäsentämään tietoa eri urheilulajeista ja laskureiden avulla voi arvioida, kuinka suuren määrän energiaa tietynpainoisen henkilön keho kuluttaa tietyssä liikuntalajissa ja tietyssä ajassa.

Kalorilaskurin toimintaperiaate on yksinkertainen: Laskuriin valitaan aktiviteetti eri vaihtoehdoista, annetaan oma paino ja suoritetun aktiviteetin pituus minuutteina. Esimerkiksi 57 kg:n painoinen henkilö kuluttaa rankassa aerobicissa 45 minuutin aikana noin 316 kaloria. Laskurin antamat tulokset ovat viitteellisiä, sillä ne perustuvat keskiarvoille. Kätevää laskurissa on se, että siinä pääsee vertailemaan myös, miten paljon energiaa olisi kulunut muissa lajeissa samanpituisella harjoituksella. Ehkäpä seuraavalla kerralla kannattaa vaihtaa lajia sellaiseen, joka kuluttaa hitusen verran enemmän energiaa. Toisaalta liika aktiviteettien tuijottaminen voi olla myös pahasta. On muistettava, että keho tarvitsee myös palautumista ja lepoa. Rasvaa saattaa palaa jonain päivinä myös sohvalla istuessa, sillä rankan harjoituksen jälkeen kehon energiankulutus on kohollaan. Tätä laskuri ei voi ottaa huomioon, sillä muuttujia on monta ja kokonaiskalorinkulutus riippuu myös lihasmassan määrästä ja ruumiinrakenteesta. Kalorilaskuri on kuitenkin ehdoton apuväline, kun painonhallinta ja kalorien kulutus eri lajeissa ja eri treenimäärillä kiinnostaa.

Kalorilaskuri kertoo arvion harjoituksessa kulutettujen kalorien määrästä. Laihduttajalle tieto on tärkeä, sillä se auttaa hahmottamaan paremmin vuorokautista kokonaisenergiankulutusta. Eri lajeissa energiaa kuluu ja kaloreita palaa hyvin erilaisia määriä. Treenin jälkeen on vaikea tietää, mikä oma tulos on, mutta kalorilaskuri auttaa tämän selvittämisessä. Treeni on aina positiivinen asia, mutta jokaisen kuntoilijan tulisi kuitenkin lisäksi kiinnittää huomiota ravinnon laatuun ja määrään. Kalorilaskurilla laskettua, kulutettua energiaa ei kannata kompensoida tyhjillä kaloreilla ja ravintoköyhällä ruualla, kuten suklaapatukalla tai ranskanperunoilla. Kannattaa pikemminkin valita hyviä rakennusaineita, jotka edistävät lihasten hyvinvointia ja vauhdittavat kalorinkulutusta myös jatkossa. Kokemuksia laihdutusprojekteista on monenlaisia. Netistä löytyy paljon tietoa ja faktoja, joista jokainen kuntoilija voi saada hyviä vinkkejä omaan treeniohjelmaansa ja ruokavalioonsa. Kalorilaskuri kannattaa ottaa käyttöön treenipäiväkirjan tueksi. Sen avulla voi myös seurata oman kunnon kehittymistä, harjoitusaikojen pitenemistä ja siirtymistä rankempiin lajeihin, jotka kuluttavat kaloreita kokonaisvaltaisesti. Laihduttajien kokemukset puhuvat puolestaan ja niitä löytyy netistä runsaasti.

Kalorilaskurin käytöstä ei ole juurikaan hyötyä, jos oma kokonaiskalorintarve ei ole tiedossa. Siihen vaikuttavat niin sukupuoli, ikä kuin painokin, mutta myös työn laatu ja fyysisten aktiviteettien ja liikunnan säännöllisyys. Ratkaisevaa on kokonaistilanne. Aikuisen keskimääräinen kalorintarve on noin 2000-3000 kcal vuorokaudessa. Naiset kuluttavat energiaa keskimäärin vähemmän kuin miehet. Netistä löytyy paljon tietoa ja kokemuksia kaloritarpeesta. Kalorilaskurilla voi täydentää omaa laihdutusohjelmaa ja saada painonhallinnassa pysyviä tuloksia. Laihtumiselle olennaista on, että elimistö kuluttaa enemmän energiaa, kuin se ravinnosta saa. Usein laihtumisen alkuvaiheessa poistuu runsaasti nesteitä ja keho kevenee nopeasti. Pelkällä ruokavaliolla laihduttaminen on mahdollista, mutta liikunta lisää kalorinkulutusta merkittävästi. Kokemukset kalorilaskurista ovat hyviä, koska laskuri myös motivoi liikkumaan useammin.

Kalorinkulutus eri urheilulajeissa

Monelle laihduttajalle terveelliseen ravintoon ja liikkuvampaan elämäntapaan siirtyminen tuntuu vaikealta viidakolta. Miten voidaan tietää, mikä ruoka on terveellisintä ja miten paljon eri urheilulajit ja aktiviteetit kuluttavat energiaa ja kaloreita? Onneksi netistä löytyy ilmaisia kalorilaskureita, joilla energiankulutus eri liikuntalajeissa on helppo laskea käden käänteessä. Laihduttaja saa näin paljon hyödyllistä tietoa omasta kalorinkulutuksestaan.

Keho tarvitsee energiaa myös levossa ja kalorintarve lisääntyy aina urheillessa. Kalorintarve ja kalorinkulutus ovat sidonnaisia ruumiinrakenteeseen, pituuteen, painoon ja lihasmassan määrään kehossa. Painonpudottajalle tämä yhtälö tarkoittaa, että liikkuessa ylimääräiset kilot karisevat. Solakalle aktiiviliikkujalle tämä puolestaan kertoo, että riittävästä ravinnonsaannista on huolehdittava. Molemmissa tapauksissa onnistuneen treeniohjelman perustana ovat terveelliset elämäntavat, tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio sekä riittävä lepo. Eri urheilulajit ja aktiviteetit kuluttavat luonnollisesti eri määrän kaloreita. Kalorinkulutus on sidonnainen sykkeeseen ja liikkeen kokonaisvaltaisuuteen eli siihen, miten paljon kehon eri lihaksia on käytössä ja miten paljon sydän pumppaa verta lihaksiin. Kalorinkulutus ei välttämättä tarkoita rasvanpolttoa, joka on tehokkaimmillaan kohtalaisen matalalla sykkeellä, pitkässä rasituksessa. Toisaalta myös riittävän nopeatempoinen harjoittelu kasvattaa lihaksistoa ja vähentää automaattisesti rasvan määrää kehossa. Painonpudotusta suunnittelevan kannattaa aloittaa matalan sykkeen lajeista, varsinkin jos kehon keskiosaan on kertynyt ylimääräistä painoa. Kokemus on osoittanut, että liian rankka harjoittelu voi olla jopa vaarallista ja toisaalta kehon rankka rasittaminen tilanteessa, jossa peruskunto ei ole vielä kohonnut, johtaa helposti innostuksen lopahtamiseen ja liikuntaharrastuksen lopettamiseen.

Netistä löytyvien taulukkojen perusteella kalorinkulutukseltaan kaikkein tehokkain laji on nopeavauhtinen juoksu (16 km tunnissa). 70 kg:n painoinen henkilö pääsee siinä lähes 1200 kcal:n kulutukseen tunnissa. Rauhallinenkin juoksu, noin 10 kilometrin tuntivauhdilla, kuluttaa noin 700 kcal tunnissa. Muita kaloreita tehokkaasti kuluttavia lajeja ovat jalkapallo, hiihto, rivakka pyöräily, nyrkkeily, jääkiekko, jääpallo, crosstraining sekä lajien kuningas triathlon. Näitä lajeja harrastaessaan 70 kg:n painoisella henkilöllä kaloreita palaa tunnissa 650-900. Nopeatempoisten lajien haaste on korkea syke, joka väsyttää aloittelijan hetkessä, ja tunnin pituinen treeni voidaan tehdä optimaalisesti vain haaveissa. Kuntokuuri kannattaakin aloittaa rauhallisemmilla, kaloreita tehokkaasti polttavilla lajeilla ja aktiviteetilla, kuten reipas kävely, uinti, kuntopyöräily, laskettelu, aerobic, bodypump, kuntosaliharjoittelu, melonta, tanssi tai tennis. Nämä lajit kuluttavat 70 kg:n painoisella henkilöllä kaloreita tunnissa noin 300-600. Moni hyötyliikunta, kuten ruohonleikkuu tai portaiden nousu, kuluttavat kaloreita saman verran! Matalasykkeisessä aerobisessa harjoittelussa päästään helposti myös korkealle rasvanpolttotasolle, josta jokainen laihduttaja ainakin alkuvaiheessa unelmoi. Kokemukset ovat osoittaneet, että kunnon kohotessa voidaan siirtyä rankempiin lajeihin, joilla kalorinkulutus saadaan nostettua uudelle tasolle. Painotavoitteen saavuttamisen jälkeen liikkujan tulee myös huolehtia siitä, että lihakset saavat riittävästi rakentavia ja palauttavia ravintoaineita. Ilman polttoainetta keho alkaa kuihtua, ja surkastuneet lihakset kuluttavat levossa vähemmän kaloreita kuin hyvinvoivat. Yhdenkään elimistönsä kunnosta välittävän kuntoilijan ei tulisi myöskään unohtaa kehonhuoltoa ja rankemman treenin jälkeisiä palauttavia harjoituksia. Jooga, venyttely, pilates sekä rauhallinen kävely tai pyöräily kuluttavat kaloreita maltillisesti, mutta saavat veren kiertämään kehossa ja vapauttavat jännityksiä edistäen kuona-aineiden poistumista. Kokemusten perusteella lihasten ja tukielimien kunnosta huolehtiminen on panostamista tulevaisuuteen ja se näkyy myös joustavana askeleena, suorana ryhtinä ja hyvinvoivana olemuksena.Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Raija4
Vesijuoksu puuttui listasta.
mietteliäs
Terve - millä kaavalla nämä kulutukset ovat laskettu?
Admin:
Moi, ne on yleisesti käytettyjä keskiarvoja ja sillä tavalla aina vain suuntaa-antavia kuten mikä tahansa mikä viittaa kalorinkulutukseen. Todellinen on aina henkilökohtaista.
TL3
Saisiko listaan käsipyöräily ja käsipyöräily pöytämallilla
Perttti2
Onko taulukon tekijä pelannut tai edes nähnyt pelattavan beach volleyta? 404 kilokaloria 90min? Näyttää kalastuskin olevan yhtä kuluttavaa.
Admin:
Iso osa arvoista on muualta poimittuja, koska eihän näitä hatusta voi vetää. Missä tahansa lajissa tämä tietysti paljonkin vaihtelee sen perusteella millä temmolla se tehdään. Kyse on suuntaa-antavista arvioista ja jokainen voi itse arvioida lopputulosta. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
soile4
Kiva ja monipuolinen
Whaat3
Minkälaista seksiä noin pienillä kalorimäärillä oikein harrastetaan? Itsetyydytystäkö? Kyllä oikeassa vaakamambossa hikoilee ja syke nousee.
Marjut1
Lumikenkäily puuttuu. Kolme h metsässä vaihtelevassa maastossa ja pelloilla.
Johanna3
Sauvakävely kuluttaa tietääkseni kyllä enemmän kuin normaali kävely. Onkohan siinä virhe?
Admin:
On virhe. Sauvakävely kuluttaa keskimäärin 250-550kcal tunnissa, joten laitoin arvoksi 450kcal/h.
Heko
Puusavotta eikä mitään kahva kuulia. Metsään tukkeja heiluttamaan ja pihalla ruohonleikkausta.
Jussi5
Sauvakävely vaativassa maastossa, mitä teen on kokonaistehokasta. Kahdessa pitkässä nousussa syke nousee korkealle. Mutta kun tekee lenkkiä säännöllisesti. huomaa kunnon nousun, näin 64 vuotiaskin. Eikä ole tylsää liikuntaa.
Anu
Vesijuoksua en löytänyt? Enkä hydrohex vesijumppaa. Sitä myös ihmettelin että miten seksissä kuluisi vähemmän kaloreita kuin ruuan pilkkomisessa
Meri4
Saisiko lajeihin kilpacheerleadingin?
Admin:
Kiitos palautteestanne.
Tane3
Suunnistus on listalta hukassa!
Anne4
Voisiko lisätä soudun?
Admin:
Soutu on lisätty.
Amina5
Hyvä taulukko. Piti valita kävely jota olen aina inhonnut. Ahaa elämys kuntopyörä keltsussa ajoi siis sillä 45min.oli parempivaihtoehto. Saliihimen olen muuten ja bodubumppari.eli nyt 436kcal paloi. Tän taulukon ansiosta valitsin kuntopyörän.
Amina4
Hyvä tietää mietin kumpaa tekis. Kuntopyörä vai kävely joka on maailman tylsintä. Eli valitsen kuntopyörän. Hyvä taulukko.
Eeva2
Ruuan paloittelu ja pilkkominen taitaa olla tosi työlästä kun menee edelle salibandystäkin!😊 Ei mitenkään loogisia nuo kulutukset.
Admin:
Hei, kiitos palautteesta. Salibandy näytti nollaa, koska siellä oli virhe. Se on nyt korjattu. -Ylläpito
Maria
Hei! Voisiko pyöräilyynkin lisätä juoksun ja kävelyn tapaan numeeriset arvot pelkkien laadullisten määreiden oheen? Vaikka tiedän matkan ja kuluneen ajan, en tiedä, millainen vauhti on rauhallista, nopeaa tai erittäin nopeaa pyöräilyä, joten tulos jää todellakin hyvin suuntaa-antavaksi.
Admin:
Hei, kiitos palautteesta. Lisäsin pyöräilynopeudet. Ne eivät tietystikään päde maastossa, mutta normipyörällä maantiellä. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
Kiva laskuri
Hyvät laskurit - vielä olisi kiva saada myös lähteet sivuille.
Epävarma5
Voiko listaan lisätä skeittauksen/rullalautailun?
Admin:
Hei, tämä lisätty. Terveisin, Ylläpito
Sydänvikainen4
Miten on kun joutuu ottamaan ison annoksen beetasalpaajaa aamuisin ja syke ei näin ollen nouse kuin korkeintaan 145 / min. Kuluuko kaloreja silti taulukon verran?
Kaisa
73 kg painoisen taulukossa virhe: salibandy kuluttaa 0 kcal. Seisominen olisi mielenkiintoista saada taulukkoon. :)
Eeva4
Kiitos hyvistä sivuista!
Admin:
Kiitos!
anni3
3h tuli oltua Marjastamassa, voiskohan verrata puutarhanhoidon kulutusmäärään? Entäs matonpesu?
Markku Leväinen4
Hyvä lajilistaus ja paljon hyvää tietoa! Voisiko lisätä rullahiihdon lajilistaan!
H.a.4
hieno, kiitos. Saako tänne vielä squashin? vielähän sitäkin yritetään pelata.
Admin:
Hei, jaa lajiko vielä elää ja hengittää ;) Squash on nyt myös lisätty listalle. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
Mari4
Lumikenkäily puuttuu!
No onpa jännä1
Miten on mahdollista, että 150kg ihminen ei muka polta yhtään kaloria jos polkee 15min kuntopyörällä tai juoksee saman ajan. Jokin tässä laskurissa menee siis nyt aivan päin mäntyä. Ja näytti siis saman kaiken tehoiselle juoksulle ja kuntopyöräilylle saman luvun, eli 0 kcalorai! En kyllä usko tähän en millään!
Admin:
Hei, virhe on nyt korjattu ja kuntopyörälle ja juoksulle tulee myös oikeat lukemat.
KT3
Liikunnan ja energiaa kuluttavien aktiviteettien listaa voisi kyllä melkoisesti jatkaa ja tarkentaa. Eikä tekstien oikolukukaan olisi pahitteeksi. Sisältö on kyllä olemassaolevilta osiltaan hyvää ja hyödyllistä luettavaa. Kiitos! :)
Admin:
Kiitos palautteesta. Pitääpä oikolukea tekstit :)
Vilma
Tästä puuttuu salibandy kuluttaa tosi paljon!
Admin:
Hei, Kiitos vinkistä. Salibandy on nyt lisätty kalorinkulutuslaskuriin. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
Juoksia1
Valikosta puuttuu juoksu, hölkkä ja melkein kaikki muutkin lajit
Admin:
Hei, Kiitos palautteesta. Nyt on lisätty useampia kymmeniä uusia lajeja. Ilmoitelkaa jos jotain merkittäviä vielä puuttuu. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
Viisas4
Ihan hyvä, mutta tarvitsee vielä paljon lajeja lisää, miten esimerkiksi skeittaaminen?
Admin:
Huomaathan, että voit valita jonkun tosien lajin, jonka ajattelet kuormittavan suunnilleen saman verran.
Anitta
Tästä valikosta puutu Sauvakävely
Admin:
Kiitos kehitysideasta. Huomaathan, että voit tarkastella muita lajeja ja miettiä sen pohjalta mikä olisi kulutustasoltaan samaa luokkaa. Sauvakävely varmasti sijoittuu johonkin kävelyn ja maastohiihdon välimaastoon.
Viisas4
Ihan hyvä, mutta tarvitsee vielä paljon lajeja lisää, miten esimerkiksi skeittaaminen?
Martti1
Paljonko syöminen kuluttaa kaloreita?
Maikki1
Ruuan paloittelu ja pilkkominen siis kuluttaa yhtä paljon kuin uiminen!!!!!!@!
Kehveli3
Kahvakuula puuttuu myös valikosta.
Ghufran
Sain paljon tietoa tästä sivulta
Sari maisila4
Hyvä !
tuija1
tästä puuttuu ratsastuksen käynti ravi ja laukka vaiheet..ne todellakin kuluttaa eri kalorimääriä. ratsastus kuluttaa ihan sikana energia kun ei siel vaan matkusteta

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?