Karppaus

Viime vuosina huimaan suosioon noussut karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio on tällä hetkellä varmaan eräs puhutuimpia ja laajimmalle levinneitä dieettejä. Jostain syystä karppaus herättää voimakkaita intohimoja puolesta ja vastaan. Karppauksen ideana on vähentää ruokavaliosta saatavat hiilihydraatit huomattavasti yleisiä ravitsemussuosituksia alemmalle tasolle. Karppaajan vuorokaudessa ravinnosta saama hiilihydraattien määrä on noin 20 – 100 grammaa. Karppauksessa vältellään pitkälle käsiteltyjä hiilihydraatteja kuten valkoisia jauhoja tai sokeria. Myös tärkkelyspitoiset ruoka-aineet, pasta, peruna ja maissi ovat kiellettyjä. Ravinnosta saatavien hiilihydraattien tulisi olla niin sanottuja hitaita hiilihydraatteja, eli hitaasti veren sokeria nostavia. Tällaisia hiilihydraatteja karppaaja saa maanpäällä kasvavista kasviksista, kuten kaaleista, tomaateista, lehtivihanneksista, sienistä tai kesäkurpitsasta. Kasvisten käytön lisäämistä ruokavaliossa suosittelevat useimmat dieetit ja ravitsemusalan asiantuntijat. Samoin valkoisten viljatuotteiden ja sokerien haitallisuudesta tai tarpeettomuudesta ollaan jokseenkin yhtä mieltä.

Karppauksen suurimpana uhkana on ehkä pidetty tyydyttyneiden eläinrasvojen käytön lisääntymistä, jonka pelätään lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä. Karppauksessa vähentyneiden hiilihydraattien antama energia otetaan rasvoista, proteiinien määrän säilyessä ruokavaliossa samalla tasolla virallisten ravitsemussuositusten kanssa. Myös kuitujen saannin vähyydestä on ollut keskustelua viljatuotteiden ja pitkälti myös hedelmien puuttuessa ruokavaliosta.

karppaus on yksi tapa laihduttaa

Ravitsemussuosituksissa rasvan osuuden ruokavaliossa tulisi olla noin 30 %, proteiinien 10 – 20 % ja hiilihydraattien 50 – 60 %. Karppaajien ruokavaliossa tämä suhde on 30 – 70 % rasvoja, 10 – 20 % proteiineja ja 10 – 40 % hiilihydraatteja, ruokavalion koostumuksesta ja henkilökohtaisista tarpeista riippuen. Rasvojen korkea osuus ruokavaliossa herättää huolestumista niin asiantuntijoissa kuin monissa yksityishenkilöissäkin. Henkilökohtaiset erot ovat kuitenkin melko suuria ja karppaajista löytyy hyvin monella eri tavalla syöviä henkilöitä.

Karppauksessa suositaan puhtaita, mahdollisimman vähän käsiteltyjä ruoka-aineita kuten lihaa, kalaa, kananmunia ja rasvaisia maitotuotteita. Kasvikset ja marjat kuuluvat ruokavalioon kuten hedelmätkin, joskin rajoitetusti niiden sisältämän fruktoosin takia. Rasvoina käytetään voita, kasviöljyjä ja kookosrasvaa. Pähkinät kuuluvat myös sallittuihin ruoka-aineisiin. Karppaajan ruokavalioon eivät kuulu sokeri, viljatuotteet, tärkkelys, einekset ja valmisruuat tai kevyttuotteet jotka usein sisältävät runsaasti lisäaineita. Netistä löytyy runsaasti tietoa karppauksesta, kuten blogeja, ohjeita ja keskustelupalstoja, joilla voi vaihtaa kokemuksia muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Vähähiilihydraattisen ruokavalion tueksi netissä toimivista hyvinvointituotteita myyvistä verkkokaupoista voi hankkia vähähiilihydraattisia, runsaasti proteiinia sisältäviä tuotteita. Esimerkiksi Hyvinvoinnin.fi tarjoaa BioTerran mantelijauhoja, josta leivänhimoinen karppaaja voi leipoa hiilihydraatitonta leipää. Tarjolla on myös esimerkiksi Atkinsin proteiinipatukoita ja La Nouban vähähiilihydraattisia herkkuja, kuten suklaata tai vaahtokarkkeja karppaajan herkkuhetkiin. Luontaispörssistä löytyvät niin Micro Whey Active -pannukakkuainekset proteiinipannukakkujen paistamiseen kuin So Lo Carb -proteiinipatukatkin. Verkkokaupasta tuotteiden tilaaminen on vaivatonta kaikkialle Suomeen, ja tuotteet saat muutamassa päivässä suoraan kotiin. Karppaamisen etuna on pidetty nopeaa painonpudotusta etenkin alkuvaiheessa. Karppaajat kertovat myös kokeneensa turvotuksen vähentyneen ja yleisen vireystilan nousseen. Monet ovat huomanneet myös nukkuvansa vähemmän kuin ennen. Karppaajien kokemuksia löytyy monilta internetsivustoilta. Tiukassa ja hyvin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa, jossa syödään alle 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä, keho menee ketoositilaan, jolloin maksa hiilihydraattivarastojen huvetessa ryhtyy käyttämään kehon rasvoja glukoosin valmistamiseen. Tämän sanotaan nopeuttavan laihtumista. Ketoosin sivuvaikutuksena saattaa olla päänsärkyä etenkin alkuvaiheessa. Monet ovat myös kokeneet hengityksen muuttuvan pahanhajuiseksi elimistön ollessa ketoosissa.

Karppauksen puolestapuhujat uskovat sen edistävän terveyttä monella tapaa, laskevan verenpainetta ja kolesterolia, parantavan rasva-aineenvaihduntaa ja tasoittavan verensokeriarvoja. Vastustajat puolestaan vetoavat ravitsemussuosituksiin, korkeaan rasvan osuuteen ruokavaliossa ja liialliseen valkuaisen saantiin. Yhtä totuutta asiaan ei ilmeisesti ole olemassakaan.

Tiivistetysti Karppauksesta

  • Karppaus on hiilihydraattien saantia rajoittava ruokavalio, jossa hiilihydraattien osuus ravinnosta on 20 – 100 g/vrk
  • Ruokavaliossa vältellään valkoisia jauhoja, sokeria ja tärkkelystä puuttuva hiilihydraattien energia korvataan rasvoilla

KarppausKarppaus, karppaaminen (Low Carb) ja alakarppaus ovat kansansuussa muotoutuneet termit vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle. Karppauksen ideana on rajoittaa hiilihydraattien saantia, ja siten insuliinihormoonin erittymistä haimassa. Ilman insuliinia keho on kykenemätön varastoimaan rasvaa, koska ns. lipogeneesi ei käynnisty. Ilman hiilihydraatteja veren insuliinitasot eivät juurikaan nouse. Vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle on vakiintunut myös lyhenne VHH-ruokavalio ja VHH-dieetti. Karppaukseen liittyy usein myös rasvojen ja proteiinin lisääminen ruokavalioon.

Karppaus ja nopea painonpudotus

Karppauksen teho hyvänä kehonpainon pudottajana tunnustetaan yleisesti. Kriittisimmät arvostelijat väittävät kuitenkin että varsinkin Atkinsin dieetin nopea painonpudotus, joka alkuvaiheessa tapahtuu, johtuu pääosin kehon veden määrän vähentymisestä. Tämä perustuu siihen että lihasten maksaan ja lihaksiin varastoitunut hiilihydraatin muoto, glykogeeni sitoo paljon vettä ja kun glykogeeni on poltettu energiana loppuun, poistuu samalla myös paljon vettä. Vaikka tämä asia otettaisiinkin huomioon, on vähähiilihydraattinen ruokavalio siltikin nopea keino laihtua, varsinkin jos ei haluta puuttua voimakkaasti syömisen määrään.

Hyväkarppaus

Hyväkarppaus sopii hyvin niille, joiden energiantarve on suuri esimerkiksi aktiivisen liikuntaharrastuksen takia. Hyväkarppauksen ideana on käyttää hiilihydraatteja järkevästi. Se tarkoittaa esimerkiksi tyhjien kaloreiden välttämistä, eli pyritään syömään hiilihydraatteja sellaisista ruoka-aineista, jotka ovat ravintoainetiheydeltään suuria. Lisäksi hyväkarppaamiseen kuuluu nopeiden hiilihydraattien välttäminen ja hitaiden hiilihydraattien suosiminen.

 Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Seppo haavisto5
Minulla oli 2 tyypin diabetes ja 25 kg ylipainoa. Aloitettuani tiukan karppauksen (Atkins), en ole insuliinia tarvinnut ja kilot tippuvat vauhdilla. Olo on mainio, eikä nälkä vaivaa. Mielenterveyspotilailla on saatu mainioita tuloksia karppaamalla!

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?