Ketogeeninen dieetti

Ketogeeninen dieettiKetogeeninen dieetti tai ketoosidieetti on vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa pyritään saamaan elimistö ketoositilaan. Elimistön ollessa ketoosissa, eli kehon hiilihydraattivarastojen ollessa niukat tai tyhjät, maksa alkaa käyttää elimistön rasvavarastoja aivojen tarvitseman glukoosin tuotantoon edistäen näin rasvan palamista ja laihtumista. Ketoosi syntyy ainoastaan silloin, jos elimistö ei saa riittävästi hiilihydraatteja glukoosin tuottamista varten. Tästä syystä haluttaessa saavuttaa ketoositila on ainoa mahdollisuus vähentää ruokavaliosta saatavan hiilihydraatin määrää.

Elimistö siirtyy ketoosiin hiilihydraattien saannin ollessa noin alle 100 grammaa vuorokaudessa. Aivan täsmällistä rajaa on mahdotonta vetää, koska jokaisen ihmisen elimistö toimii yksilöllisesti. Esimerkiksi Atkinsin dieetin alkuvaiheessa hiilihydraatteja tulisi syödä vain noin 20 grammaa vuorokaudessa nopean ketoositilan saavuttamiseksi. Yleensä ketoosidieetillä nautitaan etenkin alkuvaiheessa noin 30 – 50 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa, muun ruokavalion koostuessa proteiineista joita syödään 1 – 2 grammaa painokiloa kohti, sekä rasvoista. Prosentteina tämä tarkoittaa suunnilleen 5 % - 10 % hiilihydraatteja, 30 % proteiineja ja loppuosa, noin 60 % rasvoja dieetin päivittäisestä energiamäärästä. Tulee muistaa, että nämä lasketaan kaloreista, ei grammoista. Rasva sisältää energiaa yli tuplasti hiilihydraatteihin ja proteiiniin nähden. 1 gramma rasvaa sisältää 9 kcal, 1 gramma hiilihydraattia tai proteiinia vain 4 kcal.

Ketogeenisen dieetin alussa elimistön ketoositila alkaa noin kolmen päivän kuluttua hiilihydraattien rajoittamisen aloittamisesta. Tämä ei vielä tarkoita tehokasta rasvanpolttoa, sillä ketoosin syveneminen kestää 3 – 4 viikkoa. Paino putoaa jo ketogeenisen dieetin alussa, joskus runsaastikin, mutta suurin osa siitä on kehon hiilihydraatteihin sitoutunutta nestettä. Ketogeenisella dieetillä tuleekin ottaa huomioon, että elimistöön ei hiilihydraattien vähyyden suhteen sitoudu juurikaan nestettä, joten runsas veden juominen on ketoosidieettiä noudatettaessa ehdottoman tärkeää. Nesteitä on juotava ainakin 3 – 4 litraa päivässä, suurin osa tästä puhdasta vettä, mutta myös teetä ja kahvia, sekä rajoitetusti sokerittomia mehuja tai virvoitusjuomia voi juoda. Mineraalivesi on hyvä vaihtoehto sen sisältämien mineraalien vuoksi. Riittävästä suolan saannista on myös huolehdittava ketogeenisen dieetin aikana, koska suola toimii nestettä kehoon sitovana aineena, ja hiilihydraattien puuttuessa se on tarpeen kuivumisen ehkäisemiseksi.

Ketogeenisen dieetin ruokavalio koostuu muiden vähähiilihydraattisten dieettien tavoin puhtaista proteiinin lähteistä, eli lihasta, kalasta, kananmunista ja hiilihydraatittomista maitotuotteista kuten juustoista. Etenkin ketoosidieetin alkuvaiheessa hiilihydraatit nautitaan kasvisten ja vihannesten muodossa, joita tulee syödä ainakin puoli kiloa päivässä riittävän kuidun saamiseksi ja ruuansulatuksen toiminnan varmistamiseksi. Rasvoina käytetään pääasiassa kasvisöljyjä tai jossain määrin voita.

Ensimmäisten neljän viikon jälkeen voi hiilihydraattien määrää lisätä noin 50 grammaan vuorokaudessa mikä mahdollistaa monipuolisemman kasvisten käytön. Määrä on toki yksilöllinen, mutta tämä määrä pitää useimpien ihmisten kehon syvässä ketoosissa ja näin myös rasvanpolton tehokkaana. Ketoosin syvyyden mittaaminen on helppoa virtsatestillä apteekista saatavien liuskojen avulla.

Ketogeenisen dieetin haittapuolina mainitaan usein hien ja hengityksen hajun muuttuvan vahvasti asetonin, eli pahan hajuisiksi. Tämäkin on yksilöllistä kuten myös melko usein mainittu päänsärky. Kokemusten perusteella päänsärky saattaa johtua nestehukasta, jos juominen on ollut riittämätöntä. Suuhygieniasta kannattaa pitää erityisen hyvää huolta ja pureskella vaikka purukumia, jos hengitys alkaa haista. Ketogeeninen, kuten myös muutkin vähähiilihydraattiset dieetit ovat viime aikoina olleet vahvasti esillä ja internetistä löytyy runsaasti kokemuksia ja mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Tutustumalla kokemuksiin ja hankkimalla tietoa voi miettiä, olisiko ketogeeninen dieetti itselle sopiva. Netissä toimivista verkkokaupoista saa myös kätevästi hankittua vähähiilihydraattisia tuotteita, lisäravinteita ja vaikkapa proteiinipatukoita dieetin tueksi.

Katogeeninen dieetti tiivistetysti

  • Erittäin vähähiilihydraattinen dieetti, jonka tavoitteena on kehon saattaminen ketoosiin
  • Ketoosissa maksa siirtyy käyttämään kehon rasvavarastoja glukoosin tuottamiseen hiilihydraattien puutteessa
  • Ketogeenisen dieetin aikana on huolehdittava tarkasti kehon nesteytyksestä


Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Minna
Neljäs viikko menossa, syvässä ketoosissa, ei asetonin hajua kuitenkaan. Paino sama kuin aloitettaessa=( Hidasta on...45v 64kg 168cm
Pera
5 päivää ja 3.5 kg, en valita. Ekat 3 päivää oli kamalia, mutta aikuinen jaksaa. Paljon tajunnut elektrolyyttejä niin se riittää. HH. On olleet sen 20g. Päivä. Tässä epäonnistuu vain jos ei ole selkärankaa.
Pudottaja
-10 kg alle kuukaudessa ja olo on super energinen. Näläntunnetta ei ole. Paras dietti ikinä.
Diettiä tämäkin
Jätin pois perunan, riisin, pastat, pullat, keksit, punaisen lihan, tilalle kalaa, kanaa,munia ja kasviksia 2 x päivässä. Leivän syönti vain yhteen leipään päivässä aamupalalla. Paino pudonnut 8 päivässä 3,2kg, on tietty mistä pudottaa 136kg/177cm 57v.
Senja5
Tällä dieetillä on oltu silloin tällöin ainakin puolet elämästä, toimii mainiosti ja on täydellinen vaihtoehto laihtumiseen kunhan vaan tekee kaiken oikein... Ei annosten määrä eikä syömisajanrajoituksia - syö vaikka yöllä, jos haluat 😊 Haittapuolet tulevat ilmi, jos keskittyy pelkästään proteiinin syömiseen! Syökää paljon vihanneksia, kirpeitä hedelmiä, marjoja sekä juokaa paljon vettä niin kyllä se siitä 👍☺️
kohti normaalipainoa
Kolmas päivä puolessa. Hiilareita 20-30 g /pv kasviksina. Kalorit 800-1000 / pv. 6 pientä ateriaa /pv. Nestettä juotu n. 3 litr/pv. Paino (nesteen poistuminen) laskenut 4 kg. Lähtöpaino 134 kg. Pituus 188 cm. Mies 57 v. Ei nälän tunnetta. Turvotus poissa. Energisempi olo. Seuraan ravinteita samsung health-sovelluksella.
Friikkipiikki
Mitäs tämä dieetti tekee aivoille? Eikös ne kumminkin tarvitse aika paljon hiilihydraatteja toimiakseen kunnolla?
Agalle
Lisää rasvaa, jos saa liian vähän kaloreita niin keho menee säästöliekille
hadveisevasodvemali
Terveellinen ruokavalio ketogeeni dieettivalitse yksi. Tässä nyt 2kk vetäny ketoa orjallisesti, kananmunia, pinaattia, vaaleaa lihaa yms. Kaljaa sortunu kerran juomaan. Nyt alkanut lähtemään hiuksia, silmänaluset on tummat, päätä särkee, henki haisee huoranvitulle ja nälkä on kokoajan. Nyt loppu, olen mielummin sitten sami kun zombi vaikka olenkin 74kg lähtöpainosta päässyt 49kg
Laihanoloisena ihanan kevyttä5
Sande 4 kk -40 kg. Helposti nutriletin tapaisilla tuotteilla. Aloittaja on joko todella hurjasti liikkunut ja syönyt alta 1000 kaloria päivässä. Tai toinen vaihtoehto, liikkunut kohtuudella ja ollut 4 kk vain vettä juoden. Kyllä 330 g joka päivä 4 kk ajan tuntuu epätodennäköiseltä. Tuolaisessa ylipainossa myös esim. sydän ja verisuonisto sopeutuu uuteen kokoon, on hyvin vaarallista tuollainen laihdutus.
Sande
4 kk -40 kg. Helposti nutriletin tapaisilla tuotteilla.
Jehu
Olin kolme kuukautta ketodieetillä. Tänä aikana painoni putosi 18kg. Liikuntaa harrastin reippaiden pitkien kävelylenkkien ja painojen nostelemisen ja Spetsnazien koulutuksen alkutreeneistä itselleni sopivalla muokkaamallani treeniohjelmalla.
Make4
Ollaan tyttöystävän kanssa kokeiltu aloittaa ketodieettiä valehtelematta yli 10 kertaa, mut joka kerta se projekti on tyssännyt alkumetreille. Suurin syy tähän on ollut epätietoisuus, mitä voi suuhunsa pistää esimerkiks työpaikkaruokalassa. Tuntuu että sokereita lisätään lähes joka ateriaan ja ravintoainelistaa on vaikea löytää. Nyt ekaa kertaa homma on lähtenyt rullaamaan vähän paremmin kun kokeiltiin facebookissa vastaan tullutta uutta valmennuskurssia verkossa ( https://ketokickstart.fi/valmennus ). Tästä se lähtee (toivottavasti)! :D Kerrankin hyvä syy lopettaa tuo turha oluen litkiminen iltaisin. Harmi että avokadot on niin perhanan kalliita Suomessa...
Aga3
olen keetosilla dietilla 8vkn ennen kilpailua ja ongelma on se että paino ei laskenut kuitenkin.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?