Kuinka laihtua oikeasti pysyvästi?

Laihtuminen on enemmän mielen kuin kehon hallintaa. Siksi onkin tärkeää saada mieli ensin vakuutettua ensinnäkin laihtumisen tärkeydestä itselle ja toiseksi olemaan altis ja vastaanottavainen muutoksille, joita laihtuminen elämässä edellyttää. Pysyvä laihtuminen vaatii nimittäin kokonaisen elämäntaparemontin, ja siinä remontissa on pakko muuttua myös ajattelu.

Laihtumista on edistetty myös erilaisilla mentaalivalmennuskeinoilla, joista hypnoosi ja silmänliiketerapia lienee tunnetuimpia. Itsehoitokeinoina on Suomeen tullut ihan uusi keino, EFT-naputtelutekniikka, jolla akupisteitä aktivoimalla kaivetaan painoon ja elämänhallintaan liittyviä asioita ja muutetaan näitä tietoisesti positiiviseen suuntaan.

Laihtuminen ei kuitenkaan edellytä välttämättä minkäänlaista tällaista erityistä keinoa, mutta ajattelun muutoksen se edellyttää varmasti. Pysyvä muutos lähtee päästä, ei lautaselta tai lenkkipolulta.

Muutoksia askel kerrallaan

Noin 80 prosenttia laihduttajista saa kilonsa takaisin, vuoden, kahden tai kolmen päästä. Toisin sanoen vain 20 prosenttia onnistuu muuttamaan ajatteluaan ja saamaan aikaan pysyvät muutokset. Pysyvät muutokset saavuttaa, jos muuttaa koko elämänasenteen ja elämäntavan. Jos edelleen syö joka viikonloppu roskaruokaa, ei valmista oikeita aterioita, ei liiku säännöllisesti, on varmaa, että kilot palaavat hyvin äkkiä nopean laihdutuksen jälkeen.

Pysyvät muutokset saa aikaan tekemällä niitä vähitellen. Aloita vaikka ensin kävelylenkit. Lisää liikuntaa vähitellen, kun samalla jätät ruokavaliosta pois turhat sokerit ja valkoiset jauhot. Muuta ruokarytmisi säännölliseksi ja ala valmistaa itse ateriasi, hyvistä, terveellisistä raaka-aineista. Lisää vähitellen kasviksia, vaikka raaka-aine kerrallaan niin, että tavoite on syödä puolet ravinnosta kasviksina. Jos muutat kaikki kerrallaan, muutos ei ole pysyvä, sillä pääsi ei välttämättä pysy muutoksessa mukana.

12 askelta pysyvään laihtumiseen

Ilta-Sanomien toimittaja Inka Ikonen pitää Timmiksi mimmiksi -blogia elämäntaparemontistaan. Hän lähti laihduttamaan 15 kiloa, mutta sai kokea samalla muutoksia joka elämänalalla. Vähitellen tavoite muuttui: enää ei ollutkaan tärkeää tipahtaneet kilot, vaan yleinen hyvä ja terve olo.

Katso Inka Ketolan vinkit pysyvään elämänmuutokseen ja laihtumiseen:

1. Lopeta sitten kun -ajattelu. Sitten kun -ajattelu ei auta sinua yhtään etappisi saavuttamisessa. Tee päätös nyt heti, vetäise lenkkarit jalkaan ja lähde lenkille. Päätöksiä tehdään ihan tavallisena arki-iltana, ihan tavallisissa ja vaikeammissakin elämäntilanteissa. Ei ole yhtään hyvää syytä olla huolehtimatta itsestään!

2. Palkkaa ammattilainen mentoriksi. Personal trainer antaa sinulle sopivasti potkua ja tukea muutokseen. Häneltä saat asiantuntevaa apua treeniohjelmiin ja ruokavaliomuutoksiin ja sitä elintärkeää kannustusta matkan varrelle. Lisäksi pidät ehkä paremmin kiinni tavoitteista, jotka olette yhdessä asettaneet, kun haluat näyttää muillekin kuin itsellesi että onnistut.

3. Aseta selkeät tavoitteet. Halusitpa laihtua, kohottaa kuntoa tai kiinteytyä, aseta selvät tavoitteet. Myös pienemmät välitavoitteet ovat erittäin tärkeää, varsinkin silloin kun laihdutat ja kiloja pitää karistaa paljon!

4. Palkitse itseäsi. Herkuttoman viikon jälkeen palkitse itsesi hyvillä pullakahveilla viikonloppuna. Välietappien saavuttamisesta voit ostaa itsellesi palkaksi vaikka uusia vaatteita ja koko prosessin päätteeksi lähde etelänmatkalle. Itsensä palkitseminen on antoisaa ja tsemppaavaa!

5. Mittaa tuloksia. Unohda vaaka, vaan mittaa tuloksia mieluummin mittanauhalla ja kuvilla. Merkitse ylös myös kuntosaliohjelmasi ja siellä käyttämäsi painot, jotta näet kehityksen. Mittaa tuloksia sillä kuinka paljon enemmän jaksat ja kuinka paljon pidemmän lenkin jaksat tehdä.

6. Vertaistuki on tärkeää. Puhu muutoksesta ystäville, puolisolle, personal trainerille tietysti... Muiden elämäntapamuutoksen tehneiden kanssa on erityisen hedelmällistä vaihtaa ajatuksia ja kannustusta. Parasta on, jos saat jonkun samanhenkisen itsellesi lenkkikaveriksi.

7. Etene rauhallisesti. Muutos lähtee pääkopasta ja syvällinen asioiden sisäistäminen tapahtuu kuitenkin melko hitaasti. Etene askel kerrallaan, hitaasti. Positiivinen asenne ja hyväksyvä, armollinen suhtautuminen itseensä ja vartaloonsa kantavat jo pitkälle.

8. Priorisoi aikaa. Tuntuuko, että aikaa ei lenkille ole? Mieti, mikä on sinulle tärkeintä, työ, perhe, hyvinvointi, muut harrastukset? Priorisoimalla asioita saat kyllä järjestymään aikaa liikunnalle ja kunnollisen ruuan laitolle.

9. Syö säännöllisesti ja tarpeeksi. Viisi ateriaa päivässä neljän tunnin välein on yleensä melko sopiva useimmille ihmisille. Tärkeää on syötä proteiini- ja kuitupitoista ruokaa niin, että ateriaväli ei kasvaa niin suureksi että verensokeri ehtii tipahtaa alas ja huikaiseva nälkä yllättää. Liian pienet kalorimäärät suhteutettuna kulutukseen saattavat laittaa elimistön säästöliekille ja stressitilaan, jolloin paino ei tipu.

10. Miellyttävä liikunta, tarpeeksi haastetta. On tärkeää saada jotakin liikuntaa sopimaan viikkokalenteriin. Yleinen suositus aikuisille on liikkua 3-4 kertaa viikossa, näistä vähintään kaksi pitäisi olla sykettä nostavaa hikiliikuntaa. Liikunnan pitäisi olla kuitenkin sinulle miellyttävää ja mukavaa, muuten et saa sitä pysyväksi osaksi elämää. Liikunta pitää myös haastaa jatkuvasti: nosta salilla painoja ja pidennä lenkkiä tai kovenna vauhtia. Vain haastava liikunta kohottaa kuntoa.

11. Lepää riittävästi. Elimistön on tärkeää saada levähtää kunnolla kuntotreenin jälkeen. Järjestä elämässäsi asioita niin, että saat riittävät 8 tunnin yöunet. Muista lepopäivät liikunnassa.

12. Muista venytellä. Aktiivisesti liikkuvan ja muutenkin on tärkeää venytellä kroppaa, jotta veri kiertää kunnolla ja jumipaikkoja ei ala syntyä. Myös hierojalla, saunassa ja uimassa voi käydä säännöllisesti notkistamassa vartaloa.

Inka Ikosen blogiin tästä.Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Utelias3
Tiivistää hyvin kaikki perusvinkit. Hieman särähtää korvaan ehdotukset personal trainerista, etelän matkoista ja hierojakäynneistä. Pelkästään terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon panostamalla saa euroja menemään verrattuna tärkkelys- ja hiilarihöttöruokaan.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?