Laihduttajan ruokavalio

Hyvä ruokavalio laihduttajalle sisältää paljon terveellisiä raaka-aineitaMillainen on hyvä laihduttajan ruokavalio? Viime vuosina laihduttaminen ja painonhallinta ovat tulleet yhä merkittävämmäksi osaksi yleistä keskustelua, eikä syyttä. Pikaruokapaikat, valtava sokeristen ja rasvaisten herkkujen tarjonta sekä vähentynyt liikkuminen ovat nostaneet kansalaisten keskipainoa ja erilaisten ylipainosta johtuvien sairauksien riskiä.

Hyvin suurella osalla ihmisistä on ainakin muutama ylimääräinen kilo päässyt kertymään vyötärölle. Noiden kilojen saaminen pois tuntuu vain usein olevan huomattavasti vaikeampaa kuin niiden hankkiminen. Vanha totuus siitä, että syömällä vähemmän kuin kuluttaa laihtuu, pitää edelleen paikkansa. Laihduttajan ruokavalion valinnassa kannattaa ottaa huomioon tiettyjä seikkoja, jotka saattavat vaikuttaa ratkaisevasti lopputulokseen.

Erilaisia laihduttajan ruokavalioita ja dieettejä on netti ja lehdet pullollaan. Löytyy vähärasvaisia, vähähiilihydraattisia ja erittäin matalaenergisiä eri nimillä kulkevia vaihtoehtoja. Mutta mistä löytää se itselle parhaiten sopiva, etenkin jos on tullut jo kokeiltua useampia eri dieettejä ilman pysyviä tuloksia? Laihtuminen ja laihdutettujen kilojen pysyminen poissa vaatii aina elämäntapamuutoksia. Jos olet kerännyt 10 kiloa ylipainoa entisellä elämäntavallasi, on selvää, että siinä on jotain vialla. Pysyviä tuloksia on mahdollista saavuttaa ainoastaan muuttamalla elämäntapojaan ja myös pysymällä näissä muutoksissa. Siksi onkin tärkeää löytää sellainen tapa laihduttaa ja sellainen laihduttajan ruokavalio jota voi noudattaa, mahdollisesti pienillä lisäyksillä, myös jatkossa koko loppuelämän ajan. Muutamat asiat ovat yhteisiä useimmille laihduttajalle tarjolla oleville dieeteille.

Laihduttajan ruokavalion tulisi sisältää säännölliset ruokailuajat. Syömällä tasaisesti päivän aikana välttyy pitkien ateriavälien aiheuttamalta verensokerin laskulta ja siihen mahdollisesti liittyviltä ahmimiskohtauksilta. Kun on kiljuva nälkä, ei yleensä mieti ruuan terveellisyyttä vaan nappaa käteensä lähimmän eteen osuvan välipalan tai aterian. Usein ne ovat täynnä sokeria, rasvaa ja turhaa energiaa. Suunnittelemalla ateriarytmin ja ateriat etukäteen välttyy ainakin useimmiten noilta repsahduksilta. Tokihan laihduttajakin tarvitsee herkkuja, mutta kohtuudella, muuten tulokset jäävät haaveeksi. Useimpien tutkimusten mukaan melko runsaasti proteiineja ja hyvälaatuisia hiilihydraatteja sisältävä laihduttajan ruokavalio on paras ja tehokkain myös pitkällä ajanjaksolla. Elimistö tarvitsee toimiakseen myös tietyn määrän rasvaa, joten sitäkään ei saa jättää kokonaan pois. Ruokavaliosta karsittavia aineita sen sijaan ovat sokerit, valkoisia jauhoja sisältävät viljatuotteet, einekset ja valmisruuat, ylimääräinen suola ja alkoholi. Hyvälaatuista proteiinia kuten lihaa, kalaa, kananmunia tai papuja, runsaasti kasviksia sekä riittävästi kasviöljyä sisältävä laihduttajan ruokavalio on paitsi terveellinen, myös pitää pitempään kylläisenä verensokerin pysyessä tasaisena koko päivän. Puhtaat ja tuoreet raaka-aineet ovat avainasemassa laihduttajan ruokavaliota koostettaessa. Vähäkalorisia kasviksia ja vihanneksia voi nauttia runsaastikin, sillä niistä saa kuitua ja kehon tarvitsemat vitamiinit sekä kivennäisaineet, eikä laihduttajan tarvitse nähdä nälkää. Runsas vedenjuonti on tärkeää erityisesti laihdutuksen aikana: vettä tulisi juoda vähintään 2 – 3 litraa päivässä. Lisäksi voi juoda vihreää teetä sekä rajoitetusti kahvia. Sokeripitoiset mehut, virvoitusjuomat ja alkoholi on syytä jättää kokonaan pois. Toki viinilasillinen silloin tällöin sallitaan myös laihduttajalle: eihän tarkoituksena ole luopua kaikista elämän nautinnoista, ainoastaan ylimääräisistä kiloista.

Laihduttajan ruokavalion oikeaoppiseen koostamiseen löytyy netistä runsaasti tietoa. Sieltä löytyy myös kalorilaskureita, eri dieettien esittelyjä ja muiden laihduttajien kokemuksia. Keskustelupalstoilla voi vaihtaa kokemuksia ja tutkia laihdutustuotevalikoimia eri nettikaupoista. Proteiinipatukat tai ateriankorvikkeet saattavat joillekin olla hyvä lisä ruokavalioon tai auttaa laihdutuksen aloittamisessa. Tärkeintä laihduttajan ruokavaliossa on tietenkin se, että siitä saatava päivittäinen energiamäärä on alhaisempi kuin kulutus. Jos syöt päivittäin 500 kcal vähemmän kuin kulutat ja lisäät myös liikuntaa päivärutiineihisi, sinun on mahdollista laihtua noin 0,5 – 1 kg viikossa.

Ruokavaliosta laihduttamisessa tiivistetysti

  • Laihduttajan ruokavalion tulisi koostua puhtaista raaka-aineista ja sisältää sopivassa suhteessa hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvaa
  • Säännöllinen ateriarytmi ja runsas veden juominen ovat tärkeitä
  • Ruokavaliosta poistetaan sokeri ja nopeita hiilihydraatteja sisältävät prosessoidut valkoiset viljatuotteet


Arvostelut, kommentit ja kokemukset

reima4
Toimii jos syön 900kcal päivässä ja liikun 500kcal edestä, jolloin paino putoaa hitaasti,50g päivässä mutta nämä määrät ei ole ohjeiden mukaisia, sillä minun pitäisi syödä 1500kcal päivässä ja olla liikkumatta ,näin painoni pysyisi samana , joten jokin mättää ohjeissa tai minussa. olen 170 senttinen , painan 77kg ja olen 74v

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?