Laihdutusruoka

Laihdutusruoka ja ateriankorvikkeet helpottavat laihduttamisessaOnko olemassa varsinaista laihdutusruokaa? Eipä taida olla, jos ateriankorvikkeita ja muita laihdutusvalmisteita ei lasketa laihdutusruuaksi. Ruokavalio on tietenkin laihdutuksen keskeinen tekijä liikunnan ohella, ja ruokavalion oikein koostamalla voi sanoa syövänsä ”laihdutusruokaa”. Laihduttajalle, kuten kaikille muillekin, sopii vähäenerginen, mahdollisimman puhtaista raaka-aineista valmistettu vähän sokereita tai muita nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio. Tällaisen terveellisen ja täysipainoisen ruuan voisi sanoa olevan laihdutusruokaa.

Laihduttajan ruokavalion kulmakiviä ovat turhien rasvojen sokereiden ja valkoisista viljatuotteista saatavien niin sanottujen nopeiden hiilihydraattien vähentäminen. Keho tarvitsee toimiakseen niin proteiinia, rasvaa kuin hiilihydraattejakin sopivassa suhteessa, ja erityisesti sopivan kokoisina annoksina. Ylipainon kertyessä annoskoot ovat usein huomaamattakin nousseet kohtuuttoman suuriksi. Jo annoskokojen pienentäminen sekä tyhjää energiaa sisältävien valkoisten viljatuotteiden ja sokerien vähentäminen ruokavaliosta antaa monille positiivisia tuloksia painon laskemisen muodossa.

Laihdutusruoka ei tarkoita kituuttamista salaatinlehdillä ja porkkanoilla, vaikka ne laihduttajan ruokavalioon kuuluvatkin ja saisivat olla sitä myös muille. Useimmat ihmiset syövät aivan liian vähän kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Puoli kiloa päivässä -suositus ylittyy helposti, kun kiinnittää hieman huomiota siihen mitä syö. Vähän energiaa mutta paljon muita ravinteita sisältävien vihannesten, kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen ruokavalioon vähentää automaattisesti muiden rasvaisempien ja epäterveellisempien ruoka-ainesten osuutta. Tiesitkö, että kylläisyydentunne vatsassa johtuu vatsalaukussa olevan ruuan määrästä, eikä sen energiapitoisuudesta? Tunnet itsesi yhtä kylläiseksi jos vatsassasi on puoli kiloa kasviskeittoa tai puoli kiloa makkaraa. Makkaraa syömällä olet tosin onnistunut saamaan energiaa vähintään tuplasti sen kuin syömällä herkullista ja terveellistä kasviskeittoa. Todennäköisesti myös olosi on aika erilainen rasvaisen ja suolaisen makkaransyönnin jälkeen. Erityisesti hampurilaiset ja muut paljon nopeita hiilihydraatteja sisältävät ateriat ovat siitä petollisia, että runsaan kalorimäärän lisäksi nopeat hiilihydraatit vaikuttavat nopeasti verensokerin vaihteluun. Ensin verensokeri nousee nopeasti laskeakseen taas nopeasti melko pian aterian jälkeen, mikä tarkoittaa sitä, että sinulle tulee nopeammin nälkä uudelleen, vaikka hampurilaisaterian energiamäärä on ollut hyvin suuri. Tämä saa sinut syömään enemmän ja luonnollisesti painosi nousee.

Syödessäsi niin sanottua laihdutusruokaa verensokerin vaihtelut pysyvät sen sijaan tasaisempina ja pysyt pitempään kylläisenä. Jos noudatat usein suositeltua ruokavaliomallia, joka kehottaa syömään pieniä annoksia 5 – 6 kertaa päivässä, verensokerisi pysyy tasaisena, eikä sinulle tule hillittömiä ahmimiskohtauksia tai herkkujen himoa. Päivässä syötävien aterioiden määrällä ei sinänsä ole merkitystä, toisille ihmisille sopii paremmin esimerkiksi kolmen aterian syöminen, ratkaisevaa on ruuasta vuorokauden aikana saatu kalorimäärä. Laihdutusruoka tarkoittanee siis puhdasta ja täysipainoista, terveellistä ravintoa, jota syödään sopiva määrä.

Tietyt ruoka-aineet voidaan kuitenkin laskea laihdutusruuaksi niiden aineenvaihduntaa edistävien tai muiden hyvien ominaisuuksien lisäksi. Vihreä ja oolong-tee auttavat rasvaisten ruokien sulamista, ja maitotuotteet sisältävät proteiineja sekä tasoittavat insuliinin eritystä. Greippi tasoittaa rasva-aineenvaihduntaa, ja mantelit sisältävät hyviä, kehon tarvitsemia rasvahappoja. Kotimaiset marjat ovat tunnetusti niin sanottua superruokaa sisältämiensä flavonoidien ansiosta. Laihdutusruokaa ja laihdutustuotteita voi etsiä myös internetistä, josta löytyy runsaasti tietoa eri dieeteistä, laihdutuskuureista, laihduttajan ruokavaliosta ja laihdutusta tukevista tuotteista. Laihduttamisen aloittaminen ateriankorvikkeiden avulla saattaa olla joillekin sopivan nopea alku painonpudotukseen. Tunnetuin varsinainen laihdutusruoka on varmaan perinteisessä kaalikeittodieetissä käytetty keitto, jonka tehon sanotaan perustuvan sen nestettä poistavaan vaikutukseen. Kannattaa kokeilla, jos kestää pitemmän päälle pelkän kaalikeiton syömistä. Puhtaana kasviskeittona sitä voi käyttää oikein hyvin myös muun laihdutusruuan lisänä tai vaihtoehtona. Netistä löytyy niin reseptejä kuin paljon muutakin tietoja laihdutusruuista.

Laihdutusruoasta lyhyesti

  • Terveellinen, turhista hiilihydraateista karsittu ruokavalio
  • Ateriankorvikkeiden ja laihdutusta tukevien valmisteiden käyttäminen laihdutuksessa
  • Netissä runsaasti tietoa laihdutusruokaan liittyen


Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?