Perinteinen painoindeksilaskuri - Laske painoindeksisi

 
cm
kg

Uusi painoindeksilaskuri 2014*

 
cm
kg

* Oxfordin yliopiston numeerisen analyysin professori Nick Trefethen on kehittänyt painoindeksin laskemiseen uuden kaavan, joka hänen mukaansa ottaa paremmin huomioon muun muassa pituuden aiheuttaman vääristymän. Vanhan kaavan paino (kg) / pituus2 (m) sijaan Trefethen käyttäisi uutta kaavaa 1,3 x paino (kg) / pituus2,5 (m). Trefethenin kaavassa painon kerroin on ihmisten keskipituuden 1,69 m neliöjuuri. Potenssia 2,5 hän perustelee sillä, että ihmisetkään eivät ole kaksiulotteisia, joten painoakaan ei pitäisi mitata tällä perusteella.



Painoindeksi eli BMI (Body Mass Index) kertoo pituuden ja painon suhteen. Siinä paino sijoittuu jatkumolle, jonka alkupäässä on alipaino, keskellä normaalipaino ja lopussa ylipaino. Painoindeksi on helppo laskea esimerkiksi taskulaskimella, sillä sen kaava on yksinkertainen. Kiloina ilmoitettu paino jaetaan metreinä ilmoitetun pituuden neliöllä. Esimerkiksi 65 kg painavan henkilön, jonka pituus on 170 cm, painoindeksi lasketaan seuraavasti: 65/1,722=22,5. Netistä löytyy onneksi kuitenkin myös valmiita painoindeksilaskureita, joista indeksin saa laskettua huippunopeasti syöttämällä painon ja pituuden. Oman painoindeksin selvittäminen on erityisen hyödyllistä, jos epäilee olevansa yli- tai alipainoinen. Painoindeksilaskuri sopii hyvin 20-60-vuotiaille, mutta kannattaa muistaa, että se ei ota huomioon ruumiinrakennetta, eikä esimerkiksi lihasmassan määrää kehossa. Netistä löytyy paljon tietoa ihannepainosta, mutta esimerkiksi aktiiviurheilijoilla lihasmassa saattaa heilauttaa painoa normaalipainon rajojen ulkopuolelle ilman, että tilannetta olisi tarvetta korjata.

Jos painoindeksilaskurin tulos on alle 18,5, henkilö on alipainoinen. Normaalipainoiset saavat painoindeksilaskurista tulokseksi 18,5-24,9. Lievästi ylipainoisten luvut puolestaan ovat välillä 25-29,9. Merkittävää ylipaino on indeksivälillä 30-34,9 ja vaikeaa välillä 35-39,9. Ylipaino on sairaalloista painoindeksin ylittäessä 40. Terveet elämäntavat ja tasapainoinen ruokavalio ovat suositeltavia kaikille painoindeksistä riippumatta. Alipainoisten elimistö ei välttämättä saa riittävästi energiaa ja ravintoaineita, ja kyseessä voi pahimmassa tapauksessa, kuten syömishäiriön tai muun vakavan sairauden aiheuttamana, olla aliravitsemustila. Alipainoisten tulisi huolehtia riittävästä energian ja ravintoaineiden saannista päivittäin. Normaalipainoisilla painoindeksi kertoo periaatteessa hyvästä tilanteesta. Sisäelimien ympärille voi kuitenkin olla kertynyt rasvaa, joka rasittaa elimistöä ja saattaa aiheuttaa pitkällä aikavälillä jopa elintasosairauksia. Lievästi ylipainoisen tilanne on hälyttävä, mutta ei vielä kriittinen. Painoindeksi kertoo, että ruokailu- ja liikuntatottumuksia kannattaa muuttaa, jotta elimistö ei kuormittuisi jatkossa ylipainon takia. Merkittävästi, vaikeasti ja sairaalloisesti ylipainoiset tarvitsevat lääkärin ja mahdollisesti myös ravintoterapeutin apua painonpudotusohjelman luomiseen. Jos tulos on skaalan loppupäässä, kannattaa ottaa yhteyttä oman kotipaikkakunnan terveydenhuoltoon ja käydä hakemassa vinkkejä terveisiin elämäntapoihin.

Painoindeksilaskuri on hyvä väline oman tilanteen selvittämiseen. Kokemusten perusteella monelle laihduttajalle liian suuri painoindeksi on ensimmäinen lähtölaukaus laihdutuskuuriin. Painoindeksilaskurin tuottamat luvut ovat faktaa ja puhuvat puolestaan. Jotain on tehtävä. Paino on ehkä liukunut normaalin ulkopuolelle pitkällä aikavälillä tai vain hetkessä. Muutokset elämäntilanteessa, liikuntaharrastusten aloittaminen tai lopettaminen, raskaus, istumatyö, psyykkiset ongelmat, stressi ja univaikeudet saattavat aiheuttaa painon heilahtelua. Kun tilanne tiedostetaan itse, on aika ryhtyä toimiin tilanteen korjaamiseksi. Painoindeksilaskuri auttaa tässä alkuun, mutta neuvoja on hyvä hakea myös kunto-ohjaajilta, ravintoterapeuteilta ja mahdollisesti myös lääkäreiltä. Kokemusten perusteella oma motivaatio on tärkeintä painon pudotuksessa. Joskus tilanne saattaa vaatia myös lääketieteellisiä toimenpiteitä, jotta painoindeksi saataisiin nousemaan tai laskemaan normaalille tasolle. Painon kanssa voi olla vaikea kamppailla yksin. Siksi avun hakeminen on tärkeää, jos paino alkaa olla jatkumon alku- tai loppupäässä. Lievästi ylipainoiset voivat aloittaa kevyen liikunnan ja urheilun sekä siirtyä terveellisempään ruokavalioon myös itsenäisesti. Kunnon kohotessa lihasmassa alkaa kasvaa, ja painonpudotus ei ole välttämättä ihan niin nopeaa kuin alussa, jolloin nesteitä poistuu kehosta nopeasti. Laihdutus ja painonpudotus ovat kärsivällisyyttä ja päämäärätietoisuutta vaativaa puuhaa, mutta niin on myös painon lisääminen. Kaiken a ja o on terveellinen, monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio sekä riittävä liikunta.



Arvostelut, kommentit ja kokemukset

haba2
29 indexi ja rasvat alle 15% . Ei kannata bmi laskureihin sokeesti luottaa ;)
Anitta
Minun Painoindeksi 22.8
AnittaH3
Hyvin näyttää toimivan minulla.l
Ripa5
Hyvin näyttäisi toimivan. Vaikka omasta mielestäni jonkin verran ylimääräistä painoa onkin, näyttää indeksini olevan 24,8 :)

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?