Pellinki dieetti

Pellinki dieettiSuomalaisen lääkärin Antti Heikkilän kehittämä Pellinki dieetti on yksi vähähiilihydraattisen ruokavalion muodoista. Pellinki dieetissä ei tavoitella pelkästään laihtumista, vaan pyritään elämän kokonaislaadun parantamiseen. Dieettiä noudattamalla yleensä myös laihtuu, mutta Heikkilä käsittää sen ennemmin seuraukseksi lisääntyneestä hyvinvoinnista. Heikkilän mukaan vähentämällä hiilihydraattien osuutta ruokavaliossa parannetaan kokonaisvaltaisesti ihmisen terveyttä esimerkiksi alentuneiden kolesteroliarvojen muodossa. Pellinki dieetti on kuuluisaa Atkinsin dieettiä sallivampi hiilihydraattien saannin suhteen. Kun Atkinsin dieetissä hiilihydraattien saantisuositus on alle 20 grammaa vuorokaudessa 2 ensimmäisen viikon aikana, on se Pellinki dieetissä 40 – 75 grammaa. Urheilijat voivat nauttia hiilihydraatteja jopa 100 grammaa päivässä. Pellinki dieetissä ei välttämättä pyritä kehon ketoositilaan, jossa keho siirtyy ravinteiden varastoinnista niiden purkuun. Kehon hiilihydraattivarastojen huvetessa maksa alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoainetta. Ketoosin saavuttaminen vaatii alle 20 gramman hiilihydraattien saamista vuorokaudessa.

Pellinki dieetin suurempi hiilihydraattien osuus tekee dieetistä monipuolisemman. Sallittuja ruoka-aineita ovat vihannekset, kasvikset, hedelmät, marjat sekä puhtaat proteiinin lähteet kuten liha. Rasvoina käytetään voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa, mutta margariini ja vähärasvaiset maitotuotteet ovat kiellettyjä. Muiden vähähiilihydraattisten dieettien tapaan kiellettyjen ruokien listalla ovat sokeri- ja tärkkelyspitoiset ruuat kuten viljatuotteet, sokeri, peruna ja pasta. Alkoholia tulisi myös välttää.

Pellinki dieetissä pyritään syömään mahdollisimman puhdasta ja tuoretta ruokaa, mielellään lähi- ja luomuruokaa mahdollisuuksien mukaan. Etenkin kasvisten ja marjojen tulisi olla kotimaista alkuperää. Valmisruokia, eineksiä ja pikaruokaa tulee välttää niiden sisältämien lisä- ja säilytysaineiden sekä heikon ravinnesisällön takia. Heikkilä ei suosittele myöskään mikroaaltouunin käyttöä ruuan lämmittämiseen sen entsyymejä ja vitamiineja tuhoavan vaikutuksen vuoksi. Mieluiten ruoka tulisi kypsentää höyryttämällä. Netistä löytyy runsaasti tietoa ja kokemuksia eri dieeteistä, niin myös suomalaisesta Pellinki dieetistä. Ruokavalion tueksi verkkokauppojen valikoimista löytyy vähähiilihydraattisia tuotteita välipaloiksi tai herkutteluun. Esimerkiksi Hyvinvoinnin.fi tarjoaa Atkinsin proteiinipatukoita ja La Nouban hiilihydraatittomia makeisia herkutteluun. Jos kaipaat leipää, verkkokaupasta löytyy myös Bioterran Mantelijauhoa hiilihydraatittoman leivän leipomiseen. Luontaispörssin valikoimassa on esimerkiksi Micro Whey Active -pannukakkuaineksia proteiinipannukakkujen valmistamiseen ja So Lo Carb -proteiinipatukoita. Nettikaupoista tuotteita on helppo tilata kotiin minne tahansa Suomessa.

Heikkilä suosittelee syömään kolme proteiinipitoista ateriaa päivässä. Kokemusten mukaan runsaasti proteiinia ja vähän hiilihydraatteja sisältävä ateria pitää kylläisenä pitempään, eikä tarvetta välipaloihin tai naposteluun tule. Mahdollisimman puhtaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettu ruoka edistää terveyttä, lisäten hyvinvointia myös painon alenemisen muodossa. Pellinki dieetti ei ole nopea laihdutuskuuri, vaan tapa syödä terveellisemmin sekä kiinnittää kuluttajan huomio ruuan alkuperään ja laatuun. Pellinki dieetti sopii kaikille. Erityisesti siitä on todettu olevan hyötyä henkilöille, jotka kärsivät rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä, aikuisiän diabeteksesta, korkeasta verenpaineesta, ylipainosta, masennuksesta tai metabolisesta oireyhtymästä. Pellinki dieettiä noudattavat potilaat ovat voineet vähentää kyseisten tautien hoitoon käyttämiään lääkkeitä tai jopa lopettaa kokonaan niiden käytön. Pellinki dieetin pääpaino ei ole hiilihydraatteja sisältävän ruuan tuomitsemisessa, vaan kuluttaja pyritään saamaan ymmärtämään ruuan laadun merkitys. Prosessoidusta ruuasta luopuminen ja siirtyminen laadukkaisiin puhtaisiin raaka-aineisiin luo pohjan terveelliselle ruokavaliolle.

Valkoisista jauhoista, sokerista ja tärkkelyksestä luopuminen ruokavaliossa parantaa ruuan laatua. Näiden niin sanottujen höttöhiilarien jättäminen pois ruokavaliosta vaikuttaa yleensä hyvin nopeasti henkilön hyvinvointiin. Turvotus vähenee, olo virkistyy ja paino putoaa lähes huomaamatta. Pellinki dieetti on terveellinen ja loppuun saakka mietitty ruokavalio, joka jättää suuren vastuun sitä noudattavalle yksilölle. Hyvä, keventynyt olo ja puhdas, herkullinen ruoka saavat henkilön helposti jatkamaan tämän dieetin seuraamista.

Pellinki dieetistä lyhyesti

  • Suomalaisen lääkärin Antti Heikkilän kehittämä vähähiilihydraattinen dieetti
  • Hiilihydraatteja sallitaan 40 – 70 grammaa vuorokaudessa
  • Tavoitteena on syödä mahdollisimman puhdasta ja tuoretta, lähialueella tuotettua ruokaa


Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Sarbba5
Kuukausi sitten verenpaineen vuoksi menin lääkärin pakeille , yllätyksekseni verensokeri mitattiin ja Arvo 24,ja verenpaine 170/110 meinasi tulla sairaala reissu. En suostunut aloittamaan lääkkeitä vaan siitä suoraan kirjastoon ja Heikkilän kirjat kainaloon . Nyt 4 vk myöhemmin täysin Heikkilän ohjeita noudattaneena verensokeri 6 ja verenpaine 117/89. Voin suositella. Ja kyllä sitä väistämättä tulee monesti mieleen , että miksi en huolehtinut asiasta jo aikaisemmin .
Rauno 65
Luin Heikkilän kirjan ja olen nyt ollut viikon VHH-ruokavaliolla. Luulin, että ruisleivän jättäminen on mahdotona, siksi en aiemmin ole harkinnut tätä. Vaimo lähti myös mukaan ja olemme ihmetelleet, miksi ei ole nälkä ja miksi pienikin määrä salaattia täyttää vatsan. Viikossa putosi paino huomaamatta 3 kg ja aamusokeri 11 > 6:een. Olo on loistava ja viimeiset kaksi yötä olen nukkunut putkeen. Tätä ei ole vuosiin tapahtunut vanhalle miehelle. Sokerini ovat aina olleet vahän "suositusten" yläpuolella ja vuosi sitten sain sokerilääkityksen; 1+2 Glugophage. Aion EHDOTTOMASTI jatkaa tätä ja sokeri- ja verenpainelääkkeni lentävät kohta roskiin. Tätähän ei saisi tehdä ilman "lääkärin" lupaa, joten en uskalla mennä vastanotolle. Onko jollakin kokemuksia oma-alotteisesta lääkkeden pois jättämisestä?
Ulla Maija Leskinen5
Olen kokeillut´vähä hiilihytraattia ruokavaliota kolmen kuukauden aikana. Hiusten lähtö selvästi vähentynyt. Ruokatotorven kipukohtaukset postuneet eli kouristukset Syljen ertys parantunut. Lihas säryt vähentyneet ja sidekudokset kuten polvet ja leukanivelet ovat toipuneet. Voin suositella on paljon parempi olla ja suuta ei kuivaa jatkuvasti kuten ennen. Aamulla monipoulinen aamupala. leipä gluteeniton juuresleipä ja vähennetty puolella määrää. Päivällä klo 13.30 ruoka jossa ei leipää ollenkaan käytä. klo 15.30 kahvi ja pini kahvileipä. Solkeria vähennetty, leippää korvataan juureksilla ja marjoilla, ja yleensä viljatuotteita vähennetty, koska gluteeniton jauhoseoset sisältävät 100 % tärkkelytä, maissitärkkelys, tapiokatärkkelys , vehnätärkkelys ym jauhoseokset sisältävät paljoin tärkkleystä eivät sovi minulle. Perunaa 1 peruna päivässä tai puolikas, jos on iso. Paino on on pudonnut vuoden aikana 16 kg, mutta ei se haittaa olen nyt normaali painoinen.
Jässikkä3
Tossa kuvauksessa sanotaan, että atkinsin dietissä sallitaan vain 20 grammaa hiilihydraattia/vuorokausi. Pitää paikkaansa vain kahden ensimmäisen viikon osalta.
Admin:
Hei, kiitos tarkennuksesta. Tämä on nyt korjattu artikkeliin. Terveisin, Laihdutus.info ylläpito
Tinkerbell
Päivän esimerkki. Aamulla munakas, täytteenä sieniä ja pikkutomaatteja. Päivällä lohta, salaattia. Illalla kanaa, salaattia. Jälkiruoaksi marjoja ja kermaa...
Minäkin haluaisin kokeilla5
Voisiko joku teistä tätä kokeilleena ja onnistuneena laittaa vaikkapa yhden päivän ruokalistan tänne, kiitos etukäteen!
Tinkerbell
No niin, on asiaa! Olen vuosia kamppaillut kilppariongelmissa ja painon kanssa. Aloin noudattaa ruokavaliota 10 kuukautta sitten ja olen kaventunut koosta 46 kokoon 40/42. Pientä notkumista tuli alkuvuodesta kun en laittanut tarpeeksi hyviä ruokia ja aloin napsimaan. Pitää todella olla tatpeeksi jämäkät annokset, joita tarvitsin vain kolme päivässä. Heti, kun aloin syödä useammin, oli sellainen pikkunälkä. Hauskinta on se, että kerrankin paino tippuu hiljakseen eikä ns laihduta. Riisiä syön, sitähän Heikkiläkin sallii syödä. Sitä syön kyllä suositeltua enemmän. Maitotuotteita käytän myös, en maitoa, mutta rahkaa, kermaa ja jogurttia. Mahtava ruokavalio, kunpa vaan olis tiennyt tästä aiemmin! Kesän jälkeen loputkin kilot poissa, sulaneet! Olokin on kuten nuorena. En voi kuin suositella, sillä niin paljon parempi olo on, tasaisempi, kun heittelevät verensokerit ovat asettuneet.
Sirpa5
Toimii todella hyvin.
marke oksanen4
Mahtavaa!! Kuin itsekseen kilot katoaa. Marjoja olinkin kaivannut, nyt luvalla pakastinta tyhjäämään :p maltilla tokikin
leila 635
Suosittelen, yritän noudattaa myös itse :)
päivi hautala5
Juurikin näin hyvää ja terveellistä sekä ravitsevaa ruokaa joka päivä ja painokin lähtee laskuun ja hyvin vointi paranee ja ei ole tarvetta jatkuvasti syödä jotakin 3krt päivässä riittää ihan hyvin kun joka kerta syö niin että nälkä lähtee.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?