Rasvanpoltto

Laihtumisen edellytyksenä on, että keho käyttää rasvakudosta energianlähteenä. Tätä kutsutaan nimellä rasvanpoltto. Rasvanpolton perustana ovat oikeanlainen ruokavalio ja liikunta. Laihtuminen on sitä nopeampaa, mitä tehokkaammin rasva palaa. Tämän vuoksi laihdutettaessa pyritään löytämään tapoja, joilla kehon energiankulutusta saadaan nostettua. Tehokas rasvanpoltto onnistuu parhaiten, kun ruokavalio on rasvanpolttoa tukeva ja harrastetaan sopivan tehokasta liikuntaa. Myös erilaiset lisäravinteet, niin kutsutut rasvanpolttajat, voivat olla avuksi ylimääräisen poistamiseksi kehosta. Laihdutettaessa pyritään vähentämään nimenomaan rasvan osuutta kehossa.

Rasvanpolttoruokavalio

Ruokavalion osuus rasvanpoltossa, kuten laihdutuksessa yleensäkin, on ensiarvoisen tärkeä. Oikealla ruokavaliolla voidaan vaikuttaa noin 80 % laihdutustulokseen. Tärkeimmät osat rasvanpolttoruokavaliossa ovat proteiinit ja rasvat. Ne pitävät pitkään kylläisenä ja ohjaavat kehoa käyttämään rasvavarastoja polttoaineenaan. Rasva ja proteiinit imeytyvät hitaasti pitäen verensokerin tasaisena, jolloin nälkä ei yllätä, ja aineenvaihdunta polttaa tasaisesti rasvaa.

Rasvanpolton kannalta on erittäin tärkeää, että hiilihydraattien saantia rajoitetaan: näin keho käyttää polttoaineenaan rasvaa eikä hiilihydraatteja. Hiilihydraateista ei tietenkään pidä eikä saa luopua kokonaan, koska keho tarvitsee myös hiilihydraatteja toimiakseen. Mutta on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota hiilihydraattien laatuun sekä siihen, ettei ravinnosta saatava hiilihydraattien määrä ole liian suuri. Niin kutsutut nopeat hiilihydraatit, joita on sokerissa, valkoisissa pitkälle prosessoiduissa viljatuotteissa sekä tärkkelyspitoisissa ruoka-aineissa, nostavat nopeasti verensokeria ja aiheuttavat kehossa insuliinipiikin. Runsas insuliinineritys laskee verensokeria nopeasti, joka taas pian aiheuttaa näläntunteen uudelleen. Syömällä hyvälaatuisia, hitaasti liukenevia hiilihydraatteja verensokerin vaihtelut ovat huomattavasti pienempiä, eikä keho kaipaa ruokaa niin usein. Tämä pitää automaattisesti syödyn energiamäärän pienempänä edistäen näin laihtumista. Jos kehon hiilihydraattivarastot ovat matalat, maksa käyttää rasvavarastoja glukoosin valmistamiseen polttaen näin ylimääräistä rasvaa. Paras rasvanpolttoruokavalio on siis runsaasti proteiineja ja rasva sekä vähemmän hiilihydraatteja sisältävä. Puhtaista raaka-aineista valmistettu runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on muutenkin kaikin puolin terveellinen.

Tehokas tapa rasvanpolttoon

Oikea ruokavalio yhdistettynä liikuntaan on tehokkain tapa polttaa kehon rasvaa. Kehon rasvanpoltto lisääntyy liikuntasuorituksen aikana, ja mitä pitempikestoinen suoritus on, sitä enemmän rasvaa myös tietenkin palaa. Tämän vuoksi suositellaan usein pitempikestoisia aerobisia harjoituksia matalalla sykkeellä rasvanpolttoon. Liikunnan tehon lisääntyessä rasvanpoltto jatkuu, mutta keho käyttää polttoaineena myös hiilihydraatteja. Rasvanpoltto ei pääty liikuntasuorituksen päättyessä, vaan jatkuu suorituksen jälkeenkin vielä jopa vuorokauden. Kannattaa siis liikkua säännöllisesti, näin rasvanpoltto pysyy tehokkaana ja paino putoaa. Rasvanpolttoa tehostavat myös tietyt ruoka-aineet kuten tuliset mausteet, esimerkiksi chili ja cayennepippuri , jotka

lisäävät jonkun verran aineenvaihduntaa. Myös vihreän teen on todettu edistävän rasvan palamista ja sillä on myös monia muita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Rasvanpolton tehostamiseen voi kokeilla myös lisäravinteita kuten CLA:ta tai L-karnitiinia. Myös vihreää teetä sisältäviä valmisteita on myynnissä.

Rasvanpoltto onnistuu riittävällä liikunnalla

 
Koostamalla ruokavalio oikein vähentämällä erityisesti nopeiden, höttöhiilareiksikin kutsuttujen, hiilihydraattien määrää, on ruokavaliolla mahdollista saada aikaan nopeitakin tuloksia rasvanpoltossa. Kokonaisenergiansaantiin on tietenkin kiinnitettävä huomiota, mutta proteiineja ja rasvaa sekä niukasti hyviä hiilihydraatteja sisältävällä ruokavaliolla kylläisyyden tunne säilyy pitempään niukemmallakin energiamäärällä. Oikea ruokavalio ja päivittäinen liikunta pitävät aineenvaihdunnan korkealla tasolla vähentäen näin rasvan määrää kehossa, eli tuloksena on toivottu painon putoaminen. Netin eri sivuilla ja keskustelupalstoilla voi tutustua aiheeseen ja keskustella kokemuksista. Kaiken kaikkiaan rasvanpoltto on iloinen asia, onhan tuloksena hoikistunut ja paremmassa fyysisessä kunnossa oleva sinä. Tutustu netissä tehokkaisiin rasvanpolttotapoihin ja tee päätös jo tänään.

Rasvanpoltto tiivistettynä

  • Rasvanpoltoksi kutsutaan kehon rasvavarastojen käyttämistä energianlähteenä
  • Oikea ruokavalio ja liikunta tehostavat rasvanpolttoa
  • Vähähiilihydraattinen ruokavalio ja rasvanpolttovalmisteet auttavat vähentämään kehon rasvakudosta


Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Mentula5
5/5 Oispa rahkaa.
Raija3
minusta tämä on aika hyvä

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?