Lisää aktiivisuutta päivään - tulos saattaa yllättää laihduttajan!


Lisää aktiivisuutta päivään - tulos saattaa yllättää laihduttajan!

18.03.2015

Kuntosalit ja ohjatut jumpat ovat ruuhkaisempia kuin koskaan, rehkimme hikihatussa lenkillä ja kahvakuula kourassa... Samaan aikaan arkinen aktiivisuus on kuitenkin tipahtanut ja suorastaan romahtanut, kun katsoo 30 vuoden takaisia lukuja. Arkisella aktiivisuudella on jopa liikuntaa suurempi merkitys terveydelle ja painonhallinnalle.

Joidenkin tutkimusten mukaan suomalaisten keskimääräinen energiankulutus per päivä on 1950-luvulta tipahtanut miehillä 140 ja naisilla 124 kaloria päivässä. Mikäli syömistavat ovat pysyneet samalla tasolla, tämä tarkoittaa sitä, että painoa kertyisi kilo kuukaudessa. Onkin arvioitu, että radikaalisti pienentynyt arkiliikunnan määrä on yksi tärkein yksittäinen syy ylipainon yleistymiseen.

Fyysinen aktiivisuus on tietysti paitsi television ja netin myös passiivisen arjen syytä. Yhä harvempi esimerkiksi kokkaa ruokaa alusta lähtien kotona, vaan käyttää arkiruokana eineksiä. Tästä liikenevä aika yhä useammin istutaan, vaikka suuri osa on jo töissä istunut kauemmin kuin ihmisen terveydelle olisi hyvä. Kauppaan mennään autolla, töihin kuljetaan autolla, harrastuksiin mennään autolla, sillä lähiöistä tulee äkkiä paljon kilometrejä keskustoiden harrastuspaikkoihin.

Tarvitsemme siis ajatuksenmuokkausta. Painonhallinnan kannalta on erittäin tärkeää lisätä arkista aktiivisuutta, sillä sillä pystyt lisäämään kalorinkulutustakin useita satoja päivässä! Päivittäisillä askareilla on valtava merkitys: esimerkiksi paimentolaisina elävät masait kuluttavat yli 1600 kaloria enemmän päivässä kuin kaupungissa asuvat tansanialaiset. Tutkijat ovat laskeneet, että 1800-luvun australialainen kulutti jopa 60 prosenttia enemmän energiaa päivässä kuin nykyihminen.

Tässä muutamia hyviä vinkkejä arkiaktiivisuuden lisäämiseen:

1. Hanki mittari ja aseta tavoite. Askel- tai aktiivisuusmittari ei huijaa aktiivisuuttasi, oikein käytettynä se kertoo totuuden aktiivisuudestasi. Mikäli istut paljon, se todellakin näkyy energiankulutuksessasi! Aseta tavoite päivittäisiin askelmääriin ja yritä pitää tavoitteista kiinni. 9000 askelta on hyvä perusaktiivinen taso, 13 000 askelta päivässä taas on hyvä tavoiteltava taso, joka kyllä tulee aktiivisessa fyysisessä työssäkin saavutettua, kuten sairaanhoitajan, siivoojan tai maanviljelijän työssä.

2. Lisää kävelyä arkeen. Käytä portaita hissin sijaan, kävele tai pyöräile lähikauppaan, kävele postilaatikolle tai roskikselle itse äläkä passita muita. Pysäköi auto kauemmas työpaikasta, käytä koiraa iltapissatuksen sijaan pienellä iltakävelyllä. Mikäli mahdollista, kävele tai pyöräile työmatkasi, se on helppo, edullinen ja terveellinen vaihtoehto, joka ratkaisee arkiliikuntaongelmasi!

3. Pidä taukoja. Mikäli teet töitä tietokoneen ääressä, on tärkeää tauottaa työtä sopivasti. Käytä tauot hyödyksi tekemällä jumppaliikkeitä kepin kanssa, kävelemällä pienen lenkin tai kävelemällä vaikka portaat ylös ja alas. Jos puhut paljon puhelimessa, kävele puhelun ajan. Aktiivisen tauon jälkeen ajatuskin juoksee sutjakammin.

4. Hommaa sähköpöytä. Joidenkin tutkijoiden mukaan istuminen koituu vielä nykysukupolven kohtaloksi. On suorastaan vaarallista istua yli 6 tuntia päivässä. Vaadi työpaikalla itsellesi sähköpöytää, jotta voit välillä työskennellä seisten. Istuessa käytännössä aineenvaihdunta lähes seisahtuu, seisominenkin auttaa jo roimasti asiaa!

5. Tee arki aktiivisemmaksi. Toisin sanoen, vietä vähemmän aikaa verkossa. Nettiselailun sijaan lähde kävelylle ystävän kanssa, siivoa kaappeja, leivo, tee ruokaa yhdessä perheen kanssa, siirry puutahrahommiin, kunhan sää sen sallii. 

Tiedossa on paljon parempi arki ja ennenkaikkea kilot karisevat nopeammin!


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)