Laihdutus lähtee päästä - näillä vinkeillä pidät motivaation yllä!


Laihdutus lähtee päästä - näillä vinkeillä pidät motivaation yllä!

30.03.2015

Laihtuminen onnistuu parhaiten tekemällä kerralla kokonaisen elämänmuutoksen. Pysyvä painonhallinta vaatii arkiaktiivisuuden lisäämistä, oikeanlaisen, kestävän ja terveellisen syömisen opettelemista, terveellistä liikkumista sekä tahtoa pyrkiä parempaan fyysiseen kuntoon. Tämä kaikki muutos lähtee kuitenkin päästä. 

Kuinka oikeanlainen motivaatio ja hyvä fiilis on mahdollista saavuttaa? Miten pitää yllä voittajan oloa ja tsemppimeininkiä ja uskoa siihen, että pienillä arken valinnoilla saavutan suuria tavoitteita? Miten saan pidettyä pään pystyssä, vaikka silloin tällöin romahtaisin ja sortuisin mässäilyyn? Katso vinkit painonhallintamotivaation ylläpitämiseen alta.

1. Ole positiivinen itseäsi kohtaan. Tutkimusten mukaan itsesyytökset johtavat painonnousun tielle, sillä ne pitävät yllä negatiivista kierrettä eikä suinkaan onnistumisen fiilistä. Älä siis syytä itseäsi retkahduksista, vaan ole armollinen ja suhtaudu itseesi kuin parhaaseen ystävään. Sortuminen herkutteluun ei haittaa tänään, huomenna jatketaan entistä reippaampana terveellisellä linjalla. Hyvä fiilis ennen kaikkea!

2. Iloitse pienistäkin onnistumisista! Aseta sopivan kokoisia tavoitteita ja tarpeeksi pieniä välitavoitteita, jos painonpudotusta on paljon. Juhli välitavoitteidenkin saavuttamista kukkakimpulla, terveellisellä herkulla, kunnon juhla-aterialla tai uusilla vaatteilla. Liian isot tavoitteet taas saattavat lannistaa sinut. Muista, että kilot lähtevät gramma kerrallaan.

3. Tee elämänmuutos, älä laihduta. Ajattele painonhallintaa kokonaisuutena, älä suinkaan pelkästään laihduttamisena. Opettele ajattelemaan elämää kevyempänä, aktiivisempana, terveellisemmin syövänä ja virkeämpänä itsenäsi. Opettele elämäntavat syömiseen, liikkumiseen ja aktiivisempaan arkeen niin, että niiden ansiosta myös uusi tavoitepainosi pysyy.

4. Nauti elämästä nyt! Älä elä sittenkunolentiputtanutnämäkilot -elämää, sillä varsinkin jos tiputettavaa on paljon, siihen saattaa mennä kauan aikaa. On tärkeää saada nykyiset elämäntapasi pysymään myös kilojen jälkeen, muuten saat kilosi pian takaisin. Tee elämässä sellaisia valintoja, jotka tuntuvat hyvältä ja kantavalta nyt, silloin ne mahdollisesti pysyvät mukanasi myöhemminkin.

5. Hanki vertaistukea. On raskasta muuttaa elämäntapoja, jos ympäriltä et saa mitään tukea. Jos puoliso kantaa kotiin pizzalaatikoita ja ystävä tuputtaa kermaleivosta, vaaditaan keneltä tahansa valtavaa itsehillintää pitämään kiinni päätöksistä. Pidä kiinni edes yhdestä ystävästä tai tsemppaajasta, jolle voit purkaa painonhallintaan liittyviä asioita. Jo pelkkä tekstiviesti voi auttaa pitkälle! Joillekin taas esimerkiksi ryhmässä laihduttaminen ja elämänmuutoksen tekeminen on ehdoton edellytys onnistumiselle. Varsinkin isommilla paikkakunnilla ympäri Suomen on erilaisia painonhallintaryhmiä. Myös nettiryhmät ovat yksi vaihtoehto.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?