Ylipaino nostaa verenpainetta - myös nuorilla


Ylipaino nostaa verenpainetta - myös nuorilla

07.04.2015

Kohonnut paino näyttää uusimpien tutkimusten mukaan nostavan verenpainetta vaikka indeksi ei vielä näyttäisikään ylipainoa. Trendi on sama nuorilla ja vanhoilla.

Kilot ovat vakava asia, myös lapsilla ja nuorilla. Ne nimittäin nostavat suoraan suhteessa verenpainetta, jolla taas on suora vaikutus verisuonten terveyteen. Pitkään jatkuneena kohonnut verenpaine lisää riskiä aivoinfaktiin, sepelvaltimotauteihin ja sydänsairauksiin.

Uuden israelilaisen tutkimuksen mukaan jo kohonneet kilot nostivat verenpainetta 17-vuotiailla nuorilla. Tutkimus perustuu vuosien 1998-2011 kutsuntatilastoihin, joita siis Israelissa tehdään tytöille ja pojille. Analyysissa oli mukana ainoastaan palvelukseen sopivaksi todetut.

Ensinnäkin ylipainoisten määrä oli kasvanut jyrkästi: vuonna 1998 13 prosenttia oli ylipainoisia, kun 13 vuotta myöhemmin heitä oli jo 22 prosenttia. Verenpaine nousi samaa vauhtia painoindeksin kanssa. Yhteys havaittiin sekä ylipainoisilla että normaalipainoisilla, joilla oli korkeampi painoindeksi. Samankaltaisia tutkimuksia on saatu jo pidemmän aikaa, mutta laaja israelilainen tutkimus vahvistaa nämä pienemmällä otannalla tehdyt tutkimukset.

Suomessa lasten ja nuorten ylipaino tulee vielä olemaan suuri ongelma. Tällä hetkellä joka neljäs 12-18 -vuotias koululainen on ylipainoinen. Määrä on kolminkertaistunut neljässäkymmenessä vuodessa.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?