Asiantuntija väittää: Tämä suosikkidieetti lihottaa!


Asiantuntija väittää: Tämä suosikkidieetti lihottaa!

12.05.2015

Vielä muutamia vuosia sitten erittäin suosittu hiilihydraatteja välttävä ruokavalio, karppaus, pidettiin tietyissä piireissä oikein dieettien dieettinä. Vastikään tehdyn amerikkalaistutkimuksen mukaan karppaus kuitenkin näyttää päinvastoin lihottavan ja aiheuttavan terveysriskejä.

Ravintosuosituksiin kuuluu täysjyväviljatuotteet osana terveellistä energiaa, sillä niistä saa hyvälaatuisia verensokeria tasoittavia hiilihydraatteja ja painonhallinnassakin ehdottoman tärkeitä kuituja. Takavuosien karppaajat olivat kuitenkin eri mieltä tästä: karppauksessa vältellään hiilihydraatteja kaikissa muodoissa, myös täysjyvävalmisteina.

Uusimpien tutkimusten mukaan karppaus näyttää kuitenkin ennemmin lihottavan kuin laihduttavan. Journal of the American Dietetic Association -lehdessä julkaistun amerikkalaistutkimuksen mukaan karppaajat lihoivat enemmän kuin verrokkiryhmä, jossa syötiin riittävästi laadukkaita hiilihydraatteja. Tutkimukseen osallistui 4000 ihmistä. Karppaajilla oli jopa 40 prosenttia suurempi todennäköisyys lihoa tai kärsiä sairaalloisesta ylipainosta kuin verrokeilla.

Suomalaisia asiantuntijoita tämä tulos ei yllätä. Sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki muistuttaa Ilta-Sanomien haastattelussa laadukkaiden hiilihydraattien tärkeydestä myös laihdutuksessa.

- Täysjyväviljatuotteet kannattaa ehdottomasti pitää osana ruokavaliota, samoin marjat, hedelmät ja kasvikset. Sen sijaan sokeroituja ruokia, juomia ja makeisia kannattaa välttää.

Mustajoen mukaan laihduttajan kannattaa kyllä lisätä proteiinia ruokavalioonsa, mutta sitä ei kuitenkaan saa olla liikaakaan. Elimistö muuttaa liiallisen proteiinin rasvaksi ja energiaksi elimistöön.

Laadukkaat hiilihydraatit auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja siten näläntunteen kurissa. Huonot hiilihydraatit, kuten puhdas sokeri, sen sijaan heilauttelevat verensokeria ja aiheuttavat sillä tavoin ahmimista ja äreyttä.


Takaisin

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Mokateko2
Asiantuntija väittää: Tämä suosikkidieetti lihottaa! Olen karpannut puoli vuotta ja laihtunut sillä 28,5 kiloa! Mielestäni karppaus on paras tapa laihtua.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?