Onko edessä suuri painonpudotus? Varaudu näihin yllätyksiin


Onko edessä suuri painonpudotus? Varaudu näihin yllätyksiin

18.05.2015

Jos ylipainoa on paljon, edessä on suuri painonpudotus. Onnea siihen, sillä jokainen tiputettu kilo lisää riskiä sairastua moniin elintasosairauksiin kuten diabetekseen sekä lisää terveitä elinvuosiasi. Lisäksi keventynyt olo antaa yleensä monia positiivisia vaikutuksia. Isolla painonpudotuksella voi kuitenkin olla myös negatiivisia, joista ei juuri puhuta, mutta jotka kannattaa tiedostaa.

Huonosti tunnettuja suuren laihdutuksen sivuvaikutuksia listasi Men's Health lehti.

1. Masennus

Yleisesti ajatellaan, että painon pudottaminen ehkäisee masennusta, piristää ja virkistää mieltä ja tuo positiivista boostia elämään. Pääsääntöisesti näin varmasti onkin. Joillakin tilanne saattaa kuitenkin kääntyä toisinpäin. Lontoon yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan iso painonpudotus saattaa nostaa riskiä masennukseen. 

Masennus saattaa iskeä, kun huomaa että ongelmat eivät katoa elämästä kilojen myötä, vaan monta vaatekokoa pienempänäkin joutuu painimaan samojen ongelmien kanssa. Näissä tapauksissa odotukset laihtumisesta on vain asetettu epärealistiselle tasolle. Toisaalta masennusriskiä lisää fanaattinen suhtautuminen ruokaan ja syömiseen, mikä saattaa rajoittaa ja määrittää normaalia elämää ja mukavaa tekemistä, kuten esimerkiksi yhdessäoloa ystävien kanssa.

2. Löysä nahka

Moni kymmeniä kiloja tiputtanut kamppailee löysän vatsanahkaongelman kanssa. Laihduttajaa saattaa masentaa, kun läski on kadonnut, mutta vatsa roikkuu samalla tavalla kuin aiemminkin. Roikkuva vatsanahka riippuu tiputettujen kilojen määrästä, painon jojoilusta sekä laihdutuksen nopeudesta. Isotyyppi vaikuttaa myös nahan kiinteytymiseen.

Joskus roikkuvaa vatsanahkaa saa kiinteytettyä vahvistamalla vatsan lihaksia, mutta vain jonkin verran. Jos nahka aiheuttaa terveysongelmia esimerkiksi haittaamalla olennaisesti liikkumista, Kelalta voi anoa korvausta nahan leikkaukseen. Osa leikkauksesta on mahdollista saada tuettuna.

3. Ero puolisosta

Joskus parisuhde ei kestä sitä, että toinen ottaa itseään niskasta kiinni ja tekee elämäntaparemontin. Remontissa rannalle jäänyt puoliso saattaa tuntea vierautta, laiminlyödyksi tulemista ja jopa kateutta elämänsä kuntoon saanutta kohtaan. Tällaisessa tilanteessa kannattaa tiedostaa, että taustalla on varmasti paljon suurempia asioita kuin pelkästään laihtuminen.

Sen sijaan yhdessä tehty elämänmuutos ja laihduttaminen saattaa lähentää puolisoita toisiinsa.

4. Sappikivet

Joskus nopea laihtuminen saattaa aiheuttaa sappikiviä ja siten voimakkaita vatsakipuja. Rasvan jättäminen ruokavaliosta aiheuttaa sen, että sappirakko ei supistu enää normaalista. Sappineste kasaantuu rakkoon aiheuttaen sappikiviä. Tämänkin vuoksi rasvaa on tärkeää nauttia myös laihdutettaessa, tosin sopivasti ja hyvälaatuisena. 

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?