Jaksa juosta viisi kilometriä - vinkit aloittelijalle


Jaksa juosta viisi kilometriä - vinkit aloittelijalle

25.05.2015

Liikunta on paitsi oiva apu painonpudotuksessa, sillä on valtavasti terveysvaikutuksia, kuten verenkierron ja aineenvaihdunnan vilkastuminen. Viiden kilometrin juoksukunto tuo myös melkoisesti hyvää oloa ja itseluottamusta.

Lenkille ei kuitenkaan kannata lähteä ihan kylmiltään, varsinkin jos painoa on kertynyt runsaasti. Hitaasti hyvää tulee, kunto kohoaa silti niin hämmästyttävän nopeasti, että hyvä fiilis säilyy kyllä, kunhan vain maltat aloittaa rauhassa.

Katso Popsugarin vinkit 5 kilometrin juoksukunnon saavuttamiseen. Aikaa saat varata siihen lähtökunnosta riippuen kuukaudesta kahteen kuukautta. Tehokas tapa pitää motivaatio yllä on ilmoittautua johonkin kesän lukuisista juoksutapahtumista tai osallistua juoksukouluun. Joillekin auttaa myös personal trainerin tsemppaus.

1. Totuttele aluksi juoksuun. Juoksu tuntuu aluksi raskaalta, sitä ei kannata säikähtää. Siksi kannattaa aluksi totutella siihen, miltä juoksun tuntuu kehossa. Ala juoksemaan kävelylenkin ohessa ensin puoli kilometriä, sitten kilometri ja vähitellen lisää juoksun osuutta, kunnes olet saavuttanut 5 kilometrin matkan.

2. Tee harjoitusohjelma. Netistä löytyy juoksuun hyviä harjoitusohjelmia tai tee sellainen yhdessä personal trainerin kanssa. Hyvä juoksuohjelma on kokonaisvaltainen: siihen kuuluu juoksua pari kolme kertaa viikossa sekä lisäksi lihaskuntoa, venyttelyä ja lepoa. Lihaskunto on tärkeää varsinkin jos painoa on paljon, paremmalla lihaskunnolla rasitusvammoja ei tule niin herkästi. Vaikka innostuisit juoksemisesta, muista pitää lepopäivät! Ne ovat aivan yhtä tärkeitä kuin treenipäivätkin.

3. Motivoi itseäsi. Kun päätät tavoittaa päämääräsi, keksi jo etukäteen itsellesi tsemppaava mietelause tai laita napeista kuulumaan tosi motivoivaa musiikkia, jotta jaksat vetää maaliin saakka. Yleensä halu lopettaa ja jättää kesken tulee pään sisältä, ei suinkaan kropasta. Yksi mahdollisuus on ottaa ystävä mukaan tsemppikaveriksi.

4. Älä aloita liian kovasti! Mieletön rehkiminen aluksi tappaa tehokkaasti motivaation, aloita siis harkitusti, kevyesti ja vähitellen. Lisäksi liian kova treeni lisää loukkaantumisriskiä ja pistää tottumattomat lihakset koville, mikä saattaa pahimmillaan ajaa sinut treenitaukoon. Esimerkiksi liian tiukoista ja kireistä pohjelihaksista johtuva penikkatauti ei parane kuin levolla. Malta siis mielesi ja kovenna treeniä sopivasti, noin kymmenellä prosentilla viikoittain.

5. Pukeudu oikein. Motivaation voi tappaa myös vääränlaisilla varusteilla. Jos jalkasi rasittuvat huonoissa kengissä ja olet lenkin päätteeksi tukahduttavan kuuma ja hikinen, motivaatio loppuu melko pian. Hanki siis oikeanlaiset juoksukengät lenkkityyliisi ja maastoon sopivat sekä ainakin hengittävä tekninen juoksupaita, joka siirtää kosteuden iholta pois. Myös hengittävä juoksutakki on ainakin keväällä hyvä, sillä se pitää tuulen mutta päästää kosteutta pois. Joskus varusteet ovat puoli ruokaa ja ainakin juoksu on oikeanlaisilla vaatteilla paljon mukavampaa!

6. Aseta realistisia mutta sopivan kunnianhimoisia tavoitteita. Selkeät tavoitteet motivoivat ja saavat sinut pitämään treeneistä kiinni. Jos tavoitteesi on esimerkiksi laihtua, satsaa siihen, että jaksat juosta koko tavoitematkasi. Laihduttuasi voit sitten alkaa pidentää tavoitematkaasi.

Lähde: Popsugar


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)