Unohda rasvanpolttoliikunnan metsästys: on vain yksi tie laihtumiseen


Unohda rasvanpolttoliikunnan metsästys: on vain yksi tie laihtumiseen

30.05.2015

Liikunta auttaa tehostamaan laihtumista 20 prosentilla, tehtiin aamulla tyhjällä vatsalla tai täydellä, kovalla tai matalalla sykkeellä, nopeasti tai hitaasti. Nyt kannattaa unohtaa liikunnalla kikkailu, sillä tärkeintä on liikkua niin että siitä itse nauttii. Liikunta ei kuitenkaan ole avain laihtumiseen.

Keventäjien liikuntavalmentaja Timo Haikarainen suomii kaikkia laihduttajan liikuntaniksejä: loppujen lopuksi laihtumiseen ei ole kuin yksi tie ja se ei ole liikunta ollenkaan. Takavuosina on ollut kaikenlaisia uskomuksia esimerkiksi erityisestä rasvanpolttosykkeestä. Haikarainen teilaa nämä kaikki uskomukset:

1. Rasvanpolttosykkeellä treenaaminen

Matalatehoisessa treenissä rasvaa käytetään suhteellisesti eniten energiasta. Kun syke nousee yli 60-70 prosenttiin maksimista, lihakset alkavat käyttää pääasiassa hiilihydraatteja, joista energia irtoaa nopeammin. Rasvan poltto kuitenkin loppuu heti matalatehoisen treenin jälkeen.

Matalatehoisen treenin tehoa on tutkittu paljon, mutta sen osoitettu tiputtavan painoa ehkä pari kiloa muutamassa kuukaudessa, eli saman verran kuin mikä tahansa muukin liikunta.

2. HIIT- maksimisyketreeni

Kovassa ja nopeassa HIIT-treenissä ideana on tehdä nopeasti makasimisykkeellä joko lihaskuntoa tai kovia pyrähdyksiä juoksulenkillä. HIIT-treenissä, kun käytössä on noin 90 prosenttia lihasten kapasiteetista, rasvaa ei käytännössä pala treenin aikana ollenkaan, vaan kaikki energia otetaan glukoosista. Sen sijaan rasvaa kuluu treenin jälkeen, kun lihakset täydentävät energiavarastojaan.

Teho on ollut tutkitusti sama kuin millä tahansa muullakin liikunnalla.

3. Aamulenkki tyhjällä mahalla

Laihduttajat ovat jo vuosia heränneet aikaisin ja juosseet päivän lenkin aamulla ennen aamupalaa vatsa kurnien. Tämän voi kuitenkin lopettaa saman tien, sillä tutkimusten mukaan saman verran tippui painoa aamupalaa ennen ja sen jälkeen lenkin tehneillä.

4. Millä sitten laihtuu?

Pelkästään liikunnan lisääminen ei tiputa painoa kuin sen kilon verran kuukaudessa. Toki liikunta tehostaa laihtumista ja sillä on valtavasti fyysisen ja mielen terveyden kannalta olennaisia vaikutuksia, se ylipäätään kuuluu terveelliseen elämään. Mutta laihtua voi oikeasti vain yhdellä tavalla: syömällä vähemmän kuin kuluttaa.

Laihtumisen avain on siis aina väistämättä ruokavaliossa. Päivän mittaan pitää olla tarkka siitä mitä suuhunsa pistää, ei pelkästään kalorimääristä, vaan ruuan laadusta. Hyvillä proteiineilla, hiilihydraateilla, rasvoilla ja kuiduilla saa kyllä vatsan täyteen ja olon energiseksi ja kylläiseksi, vaikka söisi jopa 800 kilokaloria vähemmän kuin kuluttaa. Ruokavalion suunnittelussa kannattaa aluksi käyttää apuna ruokapäiväkirjaa.

Liikunta auttaa laihtumisessa myös niin, että koska se lisää mielihyvähormonien tuotantoa, siitä saa potkua pitää kiinni tavoitteistaan. Liikunta pitää olon ryhdikkäänä, reippaana ja virkeänä eikä siten ehkä repsahduksiakaan tule yhtä herkästi.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?