Älä unohda hiilihydraatteja ruokavaliosta - tarkkaile niiden laatua


Älä unohda hiilihydraatteja ruokavaliosta - tarkkaile niiden laatua

08.06.2015

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on ollut pinnalla Suomessakin jo kymmenen vuotta. Useimmat asiantuntijat eivät kuitenkaan kannusta laihduttajaa lähtemään siihen mukaan ja jättämään hiilihydraatit kokonaan. Hiilareillakin on kuitenkin eroja: valkoinen jauho ja sokeri lihottavat, mutta täysjyväviljatuotteet sen sijaan auttavat painonhallinnassa ja pitävät verensokerin tasaisena.

Hiilihydraatit kuuluvat terveelliseen ruokavalioon, sillä niistä saamme energiaa helposti sulavassa muodossa, saamme kuitua vatsan täytteeksi ja vatsan toiminnan ylläpitämiseksi. Lisäksi hyvien hiilihydraattien lähteissä, kuten täysjyväviljassa, on runsaasti elimistölle tärkeitä hiven- ja kivennäisaineita, kuten magnesiumia, sinkkiä ja seleeniä.

Hiilihydraattien laatu on kuitenkin asian ydin. Suomalaiset eivät ole koskaan syöneet niin vähän hiilihydraatteja kuin nykyään, toisaalta emme ole koskaan olleet näin lihavia. Hiilihydraattien kulutus menee toisaalta oikeaan suuntaan, sillä mitä vähemmän kulutamme, esimerkiksi työssämme, sitä vähemmän päivän aikana tarvitsemme hiilihydraatteja.

Mikäli hiilihydraatteja vähentää, on myös olennaista se, millä se korvataan. Jos alamme korvata hiilihydraatteja kovalla rasvalla ja eläinproteiinilla, ei se ole terveydellemme hyväksi. Mutta jos valitsemme hiilihydraattien sijaan lautaselle kasviksia reilusti niin, että saamme niistä hyviä proteiineja ja rasvoja, on se terveydellemme hyväksi ja avuksi laihtumisessa.

Syö tarpeeksi kuitua

Hyvät hiilihydraatit ja kuidut tulevat samoista ruoka-aineista. Kuitu on tärkeää laihduttajalle, sillä kuitu täyttää vatsaa, pitää kylläisenä pitkään ja pitää suoliston hyvässä kunnossa. Se myös pakottaa pureskelemaan kunnolla, hidastaa syömistä ja on hyvä hampaiden terveydelle. Kuitu pitää verensokerin tasaisena.

Kuitua saa täysjyväleivästä, arkileivässä tulisi olla vähintään 6 prosenttia kuitua, puuroista ja leseistä. Syö leipää harkiten ja korvaa osa leivästä puurolla ja leseillä marjojen päällä. Perunaa, pastaa ja riisiä kannattaa syödä, mutta kohtuudella, ei ahmien joka päivä pelkän pasta-annoksen.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?