Vältä nämä virheet proteiinin käytössä


Vältä nämä virheet proteiinin käytössä

28.06.2015

Riittävä proteiinin saaminen on erittäin tärkeää laihduttajalle ja painonsa kanssa tasapainotteleville. Proteiinin kanssa saattaa kuitenkin mennä helposti plörinäksi. Katso Women's Healthin lista yleisimmistä virheistä ja vääristä käsityksistä proteiinin käytössä ja vältä itse nämä yleiset virheet!

Varsinkin kuntoilevilla laihduttajilla saattaa olla proteiinista sellainen käsitys, että riittää, että proteiinia on tarpeeksi, hiilihydraatteja kaikissa muodoissaan sen sijaan pitäisi välttää. Tämäkin yleinen moka kannattaa heittää romukoppaan, sillä ilman hiilareita proteiineistakaan ei ole mitään hyötyä.

1. Otat pelkkiä proteiineja treenin jälkeen

Moni kyllä muistaa ottaa jotain proteiinipitoista rankan treenin jälkeen, koska muistaa, että lihakset tarvitsevat proteiineja paitsi toimiakseen myös kasvaakseen. Yksin proteiini ei kuitenkaan toimi. Treenin jälkeen tarvitaan siis yhtälailla hiilihydraatteja, ei siis mitään sokerimössöä, vaan kunnollisia hiilihydraatteja esimerkiksi hedelmistä. Hiilihydraatit auttavat proteiinin aminohappoja siirtymään soluihin, joissa ne kasvattavat lihaksia.

2. Jätät aterioilla proteiinin syömättä

Jokaikisellä aterialla pitäisi olla sekä proteiinia, hyviä rasvoja että laadukkaita hiilihydraatteja. Jokainen tietää kokemuksesta, että aamulla nautittu yksinäinen puurolautasellinen ei pidä nälkää kuin ehkä tunnin. Mutta jos laitat puuron päälle desin rahkaa tai syöt lisäksi leivän, jonka päällä on kinkkua tai juustoa, jaksat varmasti vähintään pari tuntia! 

Proteiinia on siis tärkeää saada heti aamupalalta lähtien jokaisella aterialla. Lounaalla salaattia kannattaa täydentää vaikka kananmunalla tai tonnikalalla ja välipalalla napata pähkinöitä.

3. Luulet, että kasviproteiini ei riitä

Monissa kasviksissa on paljon proteiinia, kuten palkokasveissa sekä siemenissä ja pähkinöissä. Vaikka monet kasvipohjaiset proteiinit eivät ole yhtä täydellisiä kuin lihasta tulevat, niistä saa koostettua aivan riittävän proteiinipitoisen ruokavalion myös laihduttajalle. Kasviproteiinin lähteitä kannattaa vaihdella ja syödä mahdollisimman monipuolisesti, että kaikkia aminohappoja saa riittävästi.

4. Syöt aina samoja proteiinin lähteitä

On virhe syödä aina samaa lihaa tai paria eri lihaa ja perunaa. Parista eri proteiinin lähteestä et saa tarpeeksi monipuolisesti välttämättömiä aminohappoja, sillä jokainen ruoka-aine sisältää hieman erimäärän ja erilaisia ravintoaineita. Syö siis jotain muutakin kuin kanaa ja lohta, valmista välillä erittäin ravintorikasta naudan maksaa, kotimaisia järvikaloja tai vaikkapa ternimaitoa. Muista myös syödä proteiinipitoisia kasviksia.

5. Syöt proteiinipatukoita ja -pirtelöitä aterioina

Proteiinipatukat ja -pirtelöt ovat ihan ok heti treenin jälkeen nautittuna, varsinkin jos et ehdi ja pysty valmistaa kotona mitään syömistä heti. Lisäksi ne auttavat lihaksia palautumaan ja kasvamaan, sillä ne on helppo napata nopeasti treenin jälkeen tai sen yhteydessä.

Aterioiksi proteiinipatukoista ei kuitenkaan ole, eli niillä ei missään tapauksessa kannata korvata oikeita ruokia. Niissä on usein luvattoman paljon sokeria ja lisäaineita. Lisäksi niiden sisältämä ravintoaineiden määrä ei vastaa lähellekään monipuolisen aterian ravintoarvoa! Puhumattakaan siitä, kuinka mukavaa ateria on valmistaa ja mikä merkitys oikealla, yhdessä nautitulla aterialla on ruokakulttuurin, kylläisyyden tunteen ja sosiaalisuuden kannalta.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?