Nyt se on todistettu: köyhyys lihottaa


Nyt se on todistettu: köyhyys lihottaa

06.07.2015

Matala koulutustaso ja lihavuus näyttävät Suomessakin korreloivan toisiaan. Uuden tutkimuksen mukaan toimeentulo ja ammatti vaikuttavat liikunta- ja ruokailutottumuksiin.

Kesäkuussa Helsingin yliopistossa julkaistiin kiinnostava tutkimusta, jotka kyllä viitteitä on ihan käytännön elämässä saanut huomata: köyhyys tuottaa lihavia ja epäterveellistä elämää viettäviä ihmisiä. Tai toisin päin.

Tutkija Tina Loman (ETM) seurasi Helsingin kaupungin keski-ikäisten työntekijöiden elintapoja vuosina 2000–2002 ja 2007. Mukana tutkimuksessa oli enimmillään jopa 9000 eri henkilöä.

Väitöskirja osoitti, että taloudelliset vaikeudet vaikuttivat eniten painonnousuun. Kun oli tiukkaa, ihmisiä ei kiinnostanut liikkua. Ja mitä korkeammassa tuloluokassa tutkimukseen vastaaja oli, sitä terveellisemmin hän söi. Hän pisteli useammin ja päivittäin esimerkiksi kasviksia ja kalaa. Eri tuloluokkien välillä oli merkittävä ero esimerkiksi täysmaidon ja lihan kulutuksessa.

Tutkimuksessa seurattiin eri kohderyhmiä viisi vuotta. Tuona aikana ruokatottumukset pysyivät suurin piirtein samoina. Liikuntatottumukset sen sijaan muuttuivat, sillä korkeamman tuloluokan ihmiset alkoivat liikkua enemmän. Sen sijaan esimerkiksi työntekijämiesten liikkuminen väheni.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?