Popsi pähkinöitä - ne hillitsevät tulehdusta elimistössä


Popsi pähkinöitä - ne hillitsevät tulehdusta elimistössä

18.07.2015

Tuoreen tutkimuksen mukaan monityydyttymättömät rasvahapot näyttävät olevan yhteydessä elimistön matalan tulehdustason kanssa. 

Monipuolinen ja runsas monityydyttämättömien rasvahappojen saanti näyttää ehkäisevän elimistön tulehdusta. 

American Journal of Epidemiology -lehden julkaiseman tutkimuksen tulokset perustuvat 4 700 yli 55-vuotiaan miehen ja naisen seurantaan. Osallistujilta kyseltiin ruokavaliosta tutkimuksen alkaessa vuosina 1989–1993. Tulehdustiloista kertovan CRP-proteiinin pitoisuus mitattiin tutkimuksen alussa sekä lopussa vuosina 1997–1999.

Seurannassa huomattiin, että matalan CRP-tason omaavat ihmiset saivat erityisen paljon omega 6 -rasvahappoja. Näitä rasvahappoja saadaan pähkinöistä, siemenistä ja kasviöljyistä. Kyselyssä selvisikin, että matalan tulehdustason ihmisten ruokavalioon kuului monipuolisesti ja päivittäin erilaisia pähkinöitä.

Etenkin kalasta saatavan omega 3-rasvahapot eivät olleet yhteydessä elimistön tulehdustasoon. Niillä on sen sijaan muita merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi aivojen, muistin ja sydänterveyden kannalta.

Tämäkin tutkimus siis osoittaa, että pähkinät, kala, kasviöljyt ja ylimäätään hyvänlaatuiset rasvat on tärkeää pitää osana terveellistä ruokavaliota. Laihduttajan voi olla joskus hankalaa nauttia esimerkiksi hyvin energiapitoisia pähkinöitä hyvällä omallatunnolla, mutta kannattaa muistaa niiden tuomat terveyshyödyt sekä se, kuinka hyvin ne pitävät nälkää loitolla.

Lähde: Duodecim.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)