Pätkäpaasto ei juuri vaikuta suorituskykyyn


Pätkäpaasto ei juuri vaikuta suorituskykyyn

28.07.2015

Pätkäpaasto, josta yleisimmin tunnettu on brittiläisen lääkärin Michael Mosleyn lanseeraama 5:2 paasto, on monissa tutkimuksissa vaikuttanut positiivisesta tutkittavien terveyteen. Mutta sopiiko se kaikille ja miten se sopiii urheilijoille?

Pätkäpaasto pn ruokavaliorintamalla uusin villitys, jota voi harrastaa hyvin monella tavalla. Esimerkiksi syömällä viisi päivää normaalisti ja paastoamalla kokonaan tai rajoittamalla energiansaantiaan esimerkiksi 25 prosenttiin normaalista kahtena päivänä viikossa. Päivät voivat olla peräkkäisiä tai eri aikaan viikosta.

Monien tutkimusten mukaan pätkäpaasto saa elimistössä aikaan reaktion, joka alkaa myös oikeasti paastotessa: mitokondrioissa alkaa alkukantainen solunkorjausoperaatio, jota ei tapahdu koskaan muulloin. Tällä saattaa olla suuri merkitys ihmisen terveyden kannalta. Tästä tarvitaan kuitenkin lisää tutkimusta.

Kaikille pätkäpaasto ei kuitenkaan sovi. Paastoaminen saattaa aiheuttaa niin voimakasta huonovointisuutta, sekä henkistä että fyysistä, että silloin on parempi vain pitäytyä säännöllisessä, mutta terveellisessä ruokavaliossa. Se voi aiheuttaa esimerkiksi voimakasta väsymystä, jolloin normaalista elämästä ja olemisesta ei tule mitään.

Pätkäpaaston vaikutusta urheiluun, kuntoiluun ja treenaamiseen on tutkittu vielä melko vähän, koska harva urheilija harrastaa paastoa ainakaan rankan treenikauden aikana. Joitakin vuosia sitten tutkittiin ramadaniin liittyvän paaston, eli paastotaan kuukauden ajan päivisin ja syödään vain öisin, vaikutusta urheilijoiden suorituskykyyn. Tutkimuksen mukaan paastoaminen näytti vaikuttavan jonkin verran urheilijoiden räjähtävään suoritukseen eli hyppyvoimaan ja juoksupyrähdysnopeuteen. Normaalikuntoilijalla pätkäpaasto tuskin kuitenkaan juuri vaikuttaa suorituskykyyn.

Lisää pätkäpaastosta täällä.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?