Vähäinenkin stressi lihottaa


Vähäinenkin stressi lihottaa

31.08.2015

Tutkimusten mukaan laihduttajan kannattaisi tehdä kaikkensa välttyäkseen pieneltäkin stressiltä. Näyttää nimittäin siltä, että mikäli painon tippuminen pysähtyy, taustalla on mitä suurimmalla todennäköisyydellä tiedostamaton stressi.

Zurichin yliopistossa testattiin vastikään sitä, kuinka stressi vaikuttaa syömiseen. Tätä on tutkittu aiemminkin, ja on ollut jo pitkään varsin yleisessä tiedossa, että stressi lihottaa. Yhdenkin huonosti nukutun yön jälkeen ja sen aiheuttamassa stressitilassa makeanhimo kasvaa ja herkkuja tulee syötyä enemmän.

Tuoreessa testissä laihduttavalle testiryhmälle aiheutettiin stressiä pitämällä testattavien käsiä kylmässä vedessä kolme minuuttia. Tämän jälkeen testattavat saivat syötävää. Tarjolla oli makea herkku, kuten donitseja ja kakkua, ja terveellisempi vaihtoehto banaaneineen ja parsakaaleineen. Tutkijat suosittelivat testattaville ottamaan terveellisemmän vaihtoehdon, mutta antoivat kuitenkin näille selvästi luvan päättää itse kumman vaihtoehdon he syövät.

Useimmat testattavista valitsivat stressin jälkeen makean herkun. Useimmat korostivat, että tuossa tilanteessa he pitivät tärkeämpänä asiana syötävän hyvää makua kuin terveellisyyttä. Tutkijat havaitsivatkin testattavien aivokuvissa merkkejä itsehillinnän heikkenemisestä, mistä maun pitäminen terveellisyyttä tärkeämpänä on selvä merkki.

Uutta tutkimuksessa on se, että sen mukaan jo vähäinenkin stressi vaikuttaa ihmisen itsehillinnän säätelyyn. Tämä on erittäin tärkeä huomio, koska länsimaisissa yhteiskunnissa useimmat ovat jonkin verran stressaantuneita, mutta eivät suinkaan ahdistuneita. Tiedostamatonkin lievä stressi siis lihottaa, koska se saa sinut valitsemaan pullan porkkanan sijasta.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?