Nyt on trendikästä syödä keskiaikaisesti


Nyt on trendikästä syödä keskiaikaisesti

07.09.2015

Kivikautinen ruokavalio on niin out, sillä trenditietoinen syö nyt samalla tavalla kuin suomalaiset söivät keskiajalla. Tai ainakin niin, miten kohtuullisen hyvin toimeentulevat suomalaiset söivät keskiajalla. Keskiaikainen ruokavalio ei oikeastaan ole mitään valtavaa: se muistuttaa melkoisesti nykyisiäkin ravintosuosituksia. Se on siitä vain vielä hieman terveellisempi vaihtoehto.

Keskiaikainen ruokavalio on ollut esillä jo joitakin vuosia, varsinkin kun on puhuttu hapattamisen lisäämisestä, mutta nyt se on oikein kunnolla pinnalla, kun Satu Hovi ja Katri Niemi julkaisivat upean ja paksun teoksen Keskiajan maut. Teoksessa perehdytään keskiaikaiseen ruokakulttuuriin, ravintoon, mausteisiin, resepteihin.

Kirjassa keskiaikaisen ruuan erittäin hyviä tunnusmerkkejä kerrotaan olevan hapattaminen, leivät, kasvikset ja hedelmät hapatettiin, viikon neljä paastopäivää, jolloin lihaa, maitoa ja munia ei syöty, sekä runsas juuresten ja marjojen syöminen. Aamiainen oli päivän tuhdein ruoka, jolloin usein syötiin pitkään haudutettuja täydestä jyvästä tehtyjä puuroja. Lähes puolet energiasta tuli viljoista, pääasiassa ohrasta. Venhää sen sijaan ei Suomessa juuri käytetty. Suolaa käytettiin erittäin vähän, samoin sokeria. Jos haluttiin makeutta, käytettiin hunajaa.

Lihaa syötiin harvoin, koska sitä oli vähän, ehkä noin kerran viikossa. Kalaa syötiin enemmän ja sitä säilöttiin usein hapattamalla. Ruokavalio koostui siis pääasiassa kasviksista. Ruokajuomana käytettiin piimää ja kaljaa. Ruuasta saatiin runsaasti keholle ja mielelle ehdottoman tärkeitä maitohappobakteereita. Eläimestä syötiin kaikki, myös sisäelimet eikä pelkät paistit ja fileet kuten nykypäivänä tahtoo olla. Sisäelimet ovat eläimet ravinnetiheimpiä osia.

Mikäli kirjaa on uskominen, käsitys siitä, että keskiajan Suomessa syötiin huonoa pilaantunutta ruokaa, jonka makua peitettiin yrteillä ja suolalla on siis täysin väärä. Sen sijaan voisimme ottaa oppia sieltä omaan ruokavalioomme, tai oikeammin palata ruokavaliossamme juurillemme lisäämällä kasvispäiviä, syömällä kevyemmin parina päivänä viikossa sekä elvyttämällä hapattamisen kulttuurin. Oikeastaan pätkäpaastokaan ei ole mikään uusi juttu, koska ihmiset tekivät sitä keskiajalla koko ajan!

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)