Rankka ruokavalio+treenidieetti tehokkain diabeteksen ehkäisyssä


Rankka ruokavalio+treenidieetti tehokkain diabeteksen ehkäisyssä

30.09.2015

Riski sairastua aikuisiän diabetekseen pienenee nopeammin mitä rankemmilla keinoilla sitä ryhtyy vastustamaan, selviää uusimmasta amerikkalaistutkimuksesta.

Ylipainoistuvassa Suomessa diabetesriski alkaa olla jo kansantaloutta uhkaava seikka. Sitä on tutkittu Suomessa paljon, ja hoidoksi suositellaankin laihduttamista sekä terveellistä ruokavaliota.

Tämä ei kuitenkaan riitä, vaan kunnollisiin tuloksiin pääsemiseksi pitäisi ottaa järeämmät keinot käyttöön, paljastaa amerikkalaistutkimus. Yhdysvaltalaistutkimus kokosi lähes kaiken diabetestutkimuksen ja erilaiset suositukset yhteen. Osassa tutkimuksista dieetin ja liikunnan yhdistäviä ehkäisyohjelmia verrattiin tavalliseen hoitoon, osassa intensiivisiä ohjelmia verrattiin vähemmän intensiivisiin ja osassa pelkkään laihduttamiseen tai pelkkään liikuntaan. Laatukriteerit täyttäviä tutkimuksia löytyi lopulta 53.

Riskipotilaiden diabetesriski laski sitä tehokkaammin mitä intensiivisempää yhdistelmäohjelmaa he noudattivat, eli rankkaa liikuntatreeniä sekä terveellistä ruokavaliota samaan aikaan. Diabetesriski laski yhdistelmäohjelmalla jopa 40 prosenttia enemmän ja paljon nopeammiin kuin esimerkiksi pelkkää ruokavaliota noudattavilla!

Hyvät tulokset eivät näkyneet pelkästään riskin pienenemisessä: ohjelmaa noudattaneet tiputtivat painoaan eniten ja nopeuten ja muutokset jäivät pysyvimmiksi. Myös verenpaineet ja kolesteroliarvot laskivat nopeasti. Olennaista oli nimeomaan ohjelman intensiivisyys.

Suurimmat vaikutukset havaittiin tutkimuksissa, joissa potilaat olivat saaneet yksilöllistä opastusta ja tukea laihduttamisessa ja liikkumisessa sekä tutkimuksissa, joissa liikunta- ja laihdutustavoitteet olivat kunnianhimoisia. Suomessakin olisi siis syytä rohkeasti kannustaa liikkkumaan kunnolla ja laihduttamaan kunnianhimoisesti, sillä pelkkä Becelin levittäminen leivälle ei riitä sairauden ehkäisyyn.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)