Suomalainen huippututkimus: lihavuuden syy löytyy aivoista


Suomalainen huippututkimus: lihavuuden syy löytyy aivoista

29.10.2015

Tutkitusti liikalihavat tai vaikka vain vähänkin lihavat voivat syödä selvästi enemmän kuin normaalipainoiset. Tilanteeseen on nyt löydetty syy aivoistamme: lihavuuden myötä syömistä säätelevä mielihyväjärjestelmä häiriintyy eikä toimi oikein.

Tämä loistava ja lihavuustaistelusa olennainen tieto löytyi suomalaisten tutkijoiden tutkimuspöydillä. Havainnon tekivät professori Lauri Nummenmaa Aalto-yliopistosta ja tutkija Henry Karlsson Turun PET-keskuksesta.

Tutkijat kuvasivat tutkittavien aivoja PET-kameralla, eli viipalekameralla, jossa saadaan tietoa aivojen kudostoiminnasta, aineenvahdunnasta ja lääkkeiden käyttäytymisestä.

Tutkimuksessa selvisi, että lihavilla on selvästi vähemmän tiettyjä mielihyvään liittyviä välittäjäaineita kuin normaalipainoisilla. Näiden niin sanottujen opioidijärjestelmän neuroreseptorit eivät toimineet lihavilla normaalisti, mikä vaikuttaa mielihyvän kokemiseen muun muassa syömisen yhteydessä. Lohdullista oli, että opioidijärjestelmän toiminta palautui normaaliksi laihduttamisen ja painon pudottamisen myötä. Myös lihavuusleikkauksen jälkeen tilanne normalisoitui.

Tutkimustulos antaa valtavasti uusia mahdollisuuksia liikalihavuuden hoitoon. Pääasiassa lihavuutta hoidetaan tietysti elintapojen muutoksella, mutta opioidijärjestelmään vaikuttavat lääkkeet voisivat olla hyvänä tukena elämäntapamuutoksessa. Tutkijoiden mukaan markkinoille on lähiaikoina tulossa lääke, joka vaikuttaa opioidijärjestelmää ja hillitsee siten ruokahalua.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?