Harva laihduttaja onnistuu, tiedosta riski!


Harva laihduttaja onnistuu, tiedosta riski!

12.11.2015

Uuden katsaustutkimuksen mukaan valitettavan harva onnistuu laihdutuksessa, sillä vuoden päästä laihduttamisen aloituksesta tulokset eivät ole kummoiset. Laihduttajalle onkin olennaista tuntea riski painon palaamisesta entiseksi.

Tuoreessa the Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkaistussa katsaustutkimuksessa saatiin laihduttajien näkökulmasta masentavia tuloksia: vain todella harva sai pidettyä tiputettuja kiloja pois enää vuoden kuluttua laihdutuksen aloittamisesta, sillä vuoden kuluttua laihduttajilla oli keskimäärin vain neljä kiloa vähemmän painoa kuin lähtötilanteessa. Mukana katsaustutkimuksessa oli 53 tutkimusta ja jopa 68 000 laihduttajaa!

Tutkimuksen tulokset eivät kerro sitä, etteivätkö laihduttajat olleet laihduneet vuoden aikana. Todennäköisesti he ovat laihtuneet, sillä monen tutkimuksen mukaan laihdutusinto on parhaimmillaan 6-8 kuukauden paikkeilla. Tämän jälkeen iskee kuitenkin usein väsymys ja kilot tulevat vähitellen takaisin. Voi siis olla, että kiloja on tiputettu enemmänkin, mutta vuoden päästä paino on kuitenkin vain neljä kiloa vähemmän kuin alun perin. Tutkimuksesta selvisi, että kahden vuoden kuluttua tilanne oli vielä onnettomampi: tällöin ero oli enää kaksi kiloa.

On siis totta, mitä sanotaan laihduttamisesta: laihduttaminen on helppoa, mutta kaikkein vaativinta on painonhallinta! Tutkimusten mukaan sekä laihdutuksessa että erityisesti painonhallinnassa onnistuivat ne laihduttajat, jotka liikkuivat. He olivat joko alkaneet liikkua heti tai viimeistään puolen vuoden kuluttua laihdutuksen aloittamisesta. Liikunta siis lisää mahdollisuutta saada pidettyä tippuneet kilot poissa!

Laihdutustavoilla ei ollut juuri merkitystä. Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla näytti tulevan vähän paremmat tulokset kuin vähärasvaisella, mutta erot eivät olleet suuria. Olennaista oli, millä mielellä laihduttaja laihdutti: mikäli hänellä pysyi laihduttamisenkin aikana elämässään, menemisissään ja syömisissään joustavuus ja ilo, hän todennäköisemmin onnistui pitämään kilot poissa.

Laihduttajan onkin erittäin tärkeää tiedostaa riski kilojen todella nopeastakin palaamisesta, mikäli elämänmuutoksista ei tee pysyviä vaan ainoastaan kuuriluonteisia.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)