Lihavuustutkija varoittaa: älä laihduta koko ikääsi


Lihavuustutkija varoittaa: älä laihduta koko ikääsi

18.11.2015

Yli puolet suomalaisista aikuisista on ylipainoisia. Useimmat heistä yrittävät laihduttaa, ja lihavuustutkijan mukaan todella moni laihduttaakin sitten oikeastaan koko aikuisen elämänsä! Tai ainakin aikoo laihduttaa.

Lihavuustutkija Patrik Borgin mukaan todella moni suomalainen yrittää laihduttaa ja kontrolloi syömisiää koko elämänsä ajan.

- Mielikuvat siitä, että laihat ihmiset olisivat jotenkin onnellisempia ja onnistuneet elämässään paremmin on aivan puppua. Tällaiset mielikuvat kuitenkin ajavat ihmisiä kierteeseen, jossa elämästä katoaa elämänlaatu, Borg kertoo.

Jos joka sunnuntai päättää maanantaina aloittaa dieetin, alkaa se vähitelleen kahlita ja vaikuttaa melkoisesti elämänlaatuun. Syömisiä tarkkailee taukoamatta, vaikka oikeastaan ei tekisi mitään laihtumisen eteen, ja huono omatunto painaa jatkuvasti. Syyllisuus ja paine muutokseen kulkevat elämässä koko ajan mukana.

Laihtuminen ja laihduttaminen toki ovat erittäin tärkeitä asioita Suomessa, sillä todella moni kansansairaus ja mikä tahansa sairaus on paljon yleisesmpi silloin, kun ylipainoa on kertynyt. Myös elämänlaatu ylipainon kanssa saattaa olla huonompaa, varsinkin jos kunto on huono. Muutoksia kannattaa siis tehdä, mutta syyllisyyden kautta niitä ei tule. Ei siten, että joka päivä aikoo aloittaa muutoksen. Posiitiiviset mielikuvat olisivatkin tärkeitä tässä.

- Laihdutustrendien ylimeneminen on vähän huono juttu. Ei ole hyvä, jos joku yksi asia nousee muita tärkeämmäksi esimerkiksi ruokavaliossa. Tällä hetkellä tällainen juttu on proteiinivälipalat, joista esimerkiksi rahkojen kulunki kertoo, Borg sanoo Karjalaisen haastattelussa.

Loppujen lopuksi laihtumisen ja painonhallinnan koodi on aivan yksinkertainen ja todella tylsä, kuin suoraan koulun terveystiedon kirjasta: liiku tarpeeksi, sisällytä viikkoon voima- ja hikiliikuntaa sekä paljon hyötyliikuntaa ja syö monipuolisesti kaikkea, erityisesti kasviksia. Tällä koodilla paino tippuu vähitellen, vaikka ei sitä aikoisikaan.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)