Tutkimus: Vyötärön kiinteyttäminen on tärkeämpää kuin pieni laihduttaminen


Tutkimus: Vyötärön kiinteyttäminen on tärkeämpää kuin pieni laihduttaminen

18.01.2016

Muutaman kilon tiputtamisesta haaveilevat saavat nyt unohtaa laihdutushaaveensa, sillä uusi tutkimus osoittaa, että on paljon tärkeämpää keskittyä vartalon kiinteyttämiseen liikunnalla ja oikealla ruokavaliolla kuin muutaman kilon laihduttamiseen.

Laihat lihavat on uusi termi, joka tarkoittaa hoikkia ihmisiä, joilla on hoikkuudestaan huolimatta kohonneet riskit erilaisiin elintasosairauksiin. Laihojen lihavien tilanteeseen antaa uutta tarkennusta Annals of Internal Medicine -lehdessä julkaistu laaja tutkimus ja katsaus aiheeseen liittyvistä tutkimuksista.

Uusimpien tutkimusten mukaan vyötärölihavuus on vaarallisempaa kuin pieni ylipaino. Esimerkiksi erään amerikkalaistutkimuksen mukaan normaalipainoisilla mutta vyötärölihavilla miehillä on kaksi kertaa suurempi kuolemanriski kuin hieman ylipainoisilla miehillä, joilla ei ole kertynyt ylimääräistä vastan seudulle.

Naisilla trendi on samanlainen: vyötärölihavilla normaalipainoisilla naisilla sydän- ja verisuonitautien riski oli kaksinkertainen verrattuna tasaisesti hieman ylipainoisiin verrattuna.

Yleisesti lihavuutta arvioitaessa tuijotetaan BMI:tä eli painoindeksiä, joka kertaa paljonko massaa on suhteessa pituuteen. Painoindeksi ei kuitenkaan kerro mitään painon laadusta, joten se ei ole terveyden kannalta paras mittari arvioimaan painon riskitekijöitä. Tärkeämpää olisi tuijottaa napaa: esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan naisen vyötärön ja lantion suhde pitäisi olla alle 0,85 ja miehen alle 0,90.

Terveyden kannalta vyötäröä siis kannattaa metsästää! Vyötärönmetsästyksessä tärkeää on monipuolinen liikunta sekä ruokavalio. Ruokavaliossa kannattaa suosia täysjyväviljoja ja pähkinöitä päivittäin.

Näillä liikkeillä tuot vatsan esiin:

• lankku eli hoover

• vatsarutistukset suoraan

• vatsarutistukset sivuttain

• kylkirutistukset

• selkärutistukset

Vatsalihaksia ja selkälihaksia kannattaa treenata monipuolisesti erilaisilla liikkeillä, jotta kaikkia vatsan alueen lihaksia aktivoidaan, myös syviä vatsalihaksia.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?