Älä laihduta lihaksia pois


Älä laihduta lihaksia pois

27.01.2016

Liian kovalla tahdilla karistetut kilot saattavat kutistaa lihaksia yllättävällä vauhdilla. Laihdutettaessa täytyy muistaa kolme tärkeää sääntöä mikäli mielii säilyttää lihakset: tarpeeksi maltillinen tahti, tarpeeksi proteiinia ja liikunta!

Lihavuustutkijoiden mukaan pahimmillaan jopa puolet pudotetuista kiloista voi olla lihaksia! Näin saattaa tapahtua silloin, kun laihdutustahti on liian kova. Vaikka kuuden kilon painonpudotus kuukaudessa saattaa tuntua saavutukselta, kropan kannalta se ei välttämättä ole lainkaan hyvä juttu.

Iltalehden haastattelema Patrik Borg suosittelee pitämään laihdutustahdin maltillisena, kilon tai alle viikossa, mieluiten puoli kiloa viikossa. Tällöin paino ei lähde lihaksista vaan rasvasta parhaimmillaan jopa sataprosenttisesti.

- Lihaskudosta säästävä liikunta on myös äärimmäisen tärkeää maltillisen laihdutustahdin lisäksi. Liikunnalla on paljon muitakin positiivisia vaikutuksia, kuten voimistunut insuliinin tuotanto.

Liikunta ja lihasmassan kasvu myös lisäävät elimistön perusenergiakulutusta, jolloin rasvaa karisee nopeammin. Elimistön terveys muutenkin paranee, ihminen pysyy terveempänä, mikä niinikään edesauttaa laihduttamista.

Pelkkä liikunta ei kuitenkaan riitä, lisäksi on laitettava ruokavalio kuntoon. Mikäli aikoisi laihtua pelkällä liikunnalla, pitäisi liikkua valtavasti viikon aikana. Lihaskunto- ja kestävyysharjoittelu yhdessä hyvän ruokavalion kanssa ovat parhaat edellytykset terveelliselle laihtumiselle.

Kolmas tärkeä elementti on riittävä proteiinin saanti. Lihakset koostuvat pääasiassa proteiineista ja siksi sitä pitää olla laihduttajan ruokavaliossa riittävästi. Patrik Borgin mukaan proteiinia pitäisi saada vuorokaudessa noin 1,5 grammaa painokiloa kohti, eli keskimäärin noin 60-70 grammaa. Se on paljon saatavaksi perusruokavaliosta, siksi erilaiset proteiinivalmisteet voivat olla erittäin hyvä lisä myös laihduttajan ruokavaliossa.

Neljäs lihavuustutkijan vinkki hyvään ja hallittuun painonpudotukseen on mitata tuloksia mittanauhalla eikä suinkaan vaa'alla. Onnistuneessa laihdutuksessa paino ei välttämättä laske ollenkaan aluksi, mutta mittanauha saattaa näyttää vyötärön kaventuneen senttejä!

Patrik Borgin vinkit lihakset säilyttävään laihdutukseen:

1. Laihduta maltilla, enintään puoli kiloa viikossa

2. Harrasta liikuntaa, sekä kestävyyttä että lihaskuntoa

3. Laita ruokavalio kuntoon, syö proteiinia 60-70 grammaa päivässä

4. Mittaa tuloksia mittanauhalla, ei vaa'alla!


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?