Mistä laihduttaja tunnistaa säästöliekin?


Mistä laihduttaja tunnistaa säästöliekin?

05.02.2016

Monta viikkoa paino on jumittanut, olo on väsynyt eikä puhtia treeneihin oikein riitä, ja paino sen kun junnaa paikoillaan, vaikka kalorilaskurin mukaan sitä pitäisi tippua vaikka kuinka... Moni laihduttaja tunnistaa tällaisen tilanteen. Aika monesti kyseessä on elimistön säästöliekki, joka tarkoittaa sitä, ettei paino tipu entiseen tahtiin.

Ihmisen fysiikka on varsin loogista: kun saamme liian vähän energiaa, elimistö alkaa kuluttaa sitä vähemmän. Puhutaan elimistön säästöliekistä, eli elimistö kutistaa elintoimintoja, jolloin energiaa kuluu keskimäärin 100-200 kilokaloria vähemmän päivässä. Tutkimuksissa on havaittu kuitenkin myös jopa 650 kilokalorin säästöliekkejä! Kyseessä ei siis ole ihan pieni juttu.

Säästöliekin tunnistaa paitsi siitä, ettei paino laske huolimatta tiukasta kuurista, myös fyysisistä oireista. Saattaa olla kylmä, koska elimistö säästää lämmityksestä, saattaa olla väsynyt, koska energiaa ei riitä pirteänä olemiseen, pöpöt saattavat iskeä helposti, koska vastustuskyvystä on ollut pakko pihistää. Säästöliekillä oleminen on siis kaiken kaikkiaan todella vahingollista laihduttajalle!

Lihavuustutkijan mukaan riski säästöliekille joutumisesta on aina olemassa, jos ihminen saa päivässä energiaa vähemmän kuin hänen elintoimintonsa kuluttaa. Jos syö alle 1200 kilokaloria päivässä, riski on aina olemassa. Tutkija suosittelee aina syömään vähintään 1500 kilokaloria, koska se yleensä kattaa ihmisen välttämättömät elintoiminnot. Jos liikkuu paljon, on parempi syödä enemmän, koska peruskulutus on suurempi.

Nyrkkisääntönä onkin, että tarpeeksi rauhallinen ja maltillinen laihduttaminen ei aja elimistöä vastustamaan painonpudotusta.

Nälkäkuurilla laihduttaminen on kuitenkin melko harvinaista, joten yleisemmin syynä painonpudotuksen tyssäämiseen ei ole säästöliekki vaan väärin arvioitu energiamäärä. Tällöin kannattaa ottaa käyttöön vaikka kaloripäiväkirja netissä ja tarkkailla sen avulla jokaista suupalaa.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?