Moni laihduttaja sortuu yhteen virheeseen


Moni laihduttaja sortuu yhteen virheeseen

17.03.2016

Jokainen laihduttaja tietää sen tosiasian, että kilot karisevat ainoastaan silloin, kun syö vähemmän energiaa kuin kuluttaa. Usein ruuasta pihistäminen menee kuitenkin liian pitkälle: liian vähäinenkin syöminen voi olla este laihtumiselle.

Personal trainerit, ravitsemusterapeutit ja muut alan asiantuntijat ovat viime vuosina törmänneet melko uuteen ilmiöön: pakonomaiseen painonhallintaan ja liikkumiseen, joka on määritelty yhdeksi syömishäiriön muodoksi, ortoreksiaksi. Ortoreksia tarkoittaa pakonomaista terveellisyyden tavoittelua, joka lopulta vie ilon elämästä ja ajaa ihmisen eristyksiin ja masennukseen.

Liian vähäinen syöminen ja siitä johtuvat laihtumisen ongelmat ovat erityisesti tämänkaltaisesta pakonomaisesta laihduttamisesta kärsivien laihduttajien ongelma, mutta toki ongelma voi tulla eteen myös muilla. Moni laihduttaja ei ehkä ymmärrä, kuinka tärkeää on syödä tarpeeksi, myös silloin, kun on tarkoitus karistaa kiloja.

Yle Uutisten haastatteleman personal trainer Hanna Salomäen mukaan liian vähäinen syöminen on yleisin ongelma, johon hän törmää omassa työarjessaan.

- 1500 kilokalorin päiväannokset eivät meinaa riittää edes normaaleihin elintoimintoihin. Kuinka tällaisella energiamäärällä on mahdollista liikkua tavoitteellisesti?

Liian vähäinen energiamäärä saa elimistön säästöliekille, jolloin kroppa alkaa varastoida energiaa. Tämä saattaa näkyä turvotuksena ja painonnousuna, joka voi olla todellinen painajainen tavoitteelliselle laihduttajalle. Järkevämpää onkin syödä laadukkaasti ja enemmän ja liikkua enemmän, jolloin lihasten kasvaessa myös elimistön lepotila kuluttaa enemmän energiaa, mikä tietysti tukee painonhallintaa myöhemminkin.

Salomäen mukaan tärkeintä on säilyttää ilo ja nautinto elämässä, vaikka meneillään olisikin tiukka laihdutus- ja liikuntadieetti. Tärkeää on tuntea itsensä ja omat heikot kohtansa, jotta osaa välttää repsahdukset. Toisaalta repsahdukset silloin tällöin ovat ihan paikallaan, sillä tällöin säilyy fiilis vapaudesta ja rentoudesta.

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?