Näin tapat laihdutusinnostuksen heti alkuunsa


Näin tapat laihdutusinnostuksen heti alkuunsa

25.03.2016

Kilojen karistaminen pysyvästi vaatii elämänmittaisia muutoksia monella eri elämänalueella. Elämänmuutosten tekeminen ei ole kuitenkaan helppoa eikä missään tapauksessa tapahdu hetkessä. Tutkijoiden mukaan suurin motivaation tappaja onkin se, että haukkaa yksinkertaisesti liian ison palan kerralla!

Alkuvuodesta kuntosalit ja hiihtoladut täyttyvät erilaisia lupauksia tehneistä, täynnä motivaatiota ja virtaa olevista elämäntaparemontoijista. Valitettavasti ei mene kuitenkaan edes kahta kuukautta, kun puolet näistä ahkerista makaa jälleen sohvalla telkkarin ääressä ja popsii vanhaan tapaan sipsejä.

Kuinka toiset saavat pidettyä motivaation ja toiset eivät?

Fysioterapeutti ja valmentaja Jani Parkkisen mukaan suurin ongelma on todella yskinkertainen: liian paljon ja liian isoja muutoksia kerralla! Kun halutaan elämänmittaisia muutoksia, kuten pysyä loppuelämän saavutetussa tavoitepainossa, muutoksia täytyy tehdä pikkuhiljaa.

- Järkevintä ja helpointa on tehdä ainoastaan yksi muutos kerrallaan. Tällöin todennäköisyys muutoksen pysyvyydelle loppuelämäksi on 80 prosenttia. Jos isoja muutoksia on kaksi, ne pysyvät vain 30 prosentin todennäköisyydellä, jos enemmän, pysyvyys alkaa olla jo lähellä nollaa, Parkkinen kertoo Yle Uutisten haastattelussa.

Laihduttajankin täytyy siis malttaa mielensä. Vaikka tuntuisi, että motivaatiota löytyisi juuri nyt vaikka muuttamaan koko elämä toiseksi, sitä ei kannata tehdä. Kannattaa mieluummin panostaa kaikki tuo motivaatio sen yhden ison muutoksen tekemiseen, kuten vaikka liikunnan aloittamiseen tai uuden kasvispitoisemman ja terveellisemmän ruokavalion opettelemiseen. Ihmisen omaksumiskyky on rajallinen, ja jos liian useita muutoksia tulee kerralla, niitä ei ole mahdollista omaksua pysyvästi. Kun homma ei onnistukaan, tulee retkahdus, eikä kuntosalit ja hiihtoladut kohta kiinnosta enää pätkääkään.

Parkkinen korostaa myös elämänmuutoksen mielekkyyttä: muutosten täytyy olla sisäsyntyisiä. Liikuntalaji, josta oikeasti pidät, jää pysyväksi osaksi elämää. Mutta laji, jota ainostaan suoritat, ei jää.

- Kannattaa pyrkiä löytämään liikuntaharrastus, josta oikeasti pitää, sillä siihen saa aina huijattua itsensä mukaan!

 


Takaisin

Arvostelut, kommentit ja kokemukset

Anitta5
Kahvakuula, Sauvakävely

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Suomen pääkaupunki?