Laihduttaminen kannattaa: pienikin ylipaino on terveysriski


Laihduttaminen kannattaa: pienikin ylipaino on terveysriski

19.05.2016

Nyt kuuluu taas aivan uutta ja painavaa asiaa lihavuustutkimuksessa: selvää haittaa terveydelle näyttää olevan pienestäkin ylipainosta, osoittaa tuore ja laaja katsaus lihavuustutkimuksiin.

Ihan hetki sitten, viime viikolla julkaistiin meta-analyysi, jonka perusteella lievä ylipaino on jopa hyväksi ihmisen terveydelle ja haittaa on vasta yli 35 painoindeksin rajan ylittävästä lihavuudesta. Nyt tuoreemman ja selvästi laajemman selvityksen mukaan jo lievä yli 23 painoideksin rajan ylittävä ylipaino on terveydelle haitallista tai jopa vaarallista.

British Medical Journalin julkaisemat tulokset perustuvat todella laajaan 230 tutkimuksen, yli 30 miljoonan potilaan ja lähes 4 miljoonan kuolemantapauksen analyysiin. Tulosten mukaan riski kuolla ennenaikaisesti kasvoi tasaisesti painoindeksin mukana, pienimmän riskin ollessa potilailla, joiden painoindeksi oli 23-24. Kaikin puolin terveiden ja savuttomien ihmisten kuolleisuus oli matalimmillaan, kun painoindeksi oli 20-23. Tässä laajassa katsaustutkimuksessa otettiin huomioon myös tupakoinnin vaikutukset, mitä ei tehty aiemmin julkaistussa tutkimuksessa.

Sinänsä tutkimuksessa ei ole mitään yllättävää. Normaalipainoisena pidetään 18,5-25 painoindeksin haarukkaan osuvia. Yleensä normaalin painoindeksin omaavat ihmiset harrastavat terveellisempiä elintapoja ja liikkuvat enemmän kuin korkeamman painoindeksin, mikä onkin yksi tärkeä selitys normaalipainoisten pienemmälle kuolleisuudelle. Lihavuus ja pienikin ylipaino lisäävät myös muiden sairauksien riskiä, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, diabeteksen, aivoverenkiertohäiriöiden sekä useiden syöpätyyppien riskiä.

Oman painoindeksin voi mitata vaikka täällä laskurilla. Samalla voit laskea painonpudotuslaskurilla paljonko sinulla menee aikaa saavuttaaksesi ihannepainosi. Kalorilaskurilla taas saat selville paljonko energiaa kuluu missäkin aktiviteetissa ja urheilulajissa. Nyt jos koskaan laihduttaminen kannattaa ottaa tosissaan, sillä se on paitsi satsaus tähän hetkeen, myös suuri lahja omaan tulevaisuuteesi!


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kumpi tummempi: musta vai valkoinen?