Eikö paino tipu kovasta treenistä huolimatta? Ehkä juuri siksi


09.10.2016

Harrastatko rankkaa liikuntaa kilojen karistamiseksi ja muutenkin? Ja siitä huolimatta paino junnaa paikoillaan? Ongelmana saattaa olla juurikin liian rankkaa treenaaminen, joka pitää elimistön stressitilassa. Kun paino ei tipu treenistä huolimatta, on korkea aika höllätä ja miettiä tarkasti koko systeemi uudelleen.

Liian rankka liikunta voi yksinkertaisesti olla elimistölle liikaa. Liian kova treeni pitää elimistön stressitilassa, kortisolitasot korkealla ja alkaa aikaa myöten häiritä paljon muutakin kuin painon tippumista. Muun muassa uni ja nälänsäätely häiriintyvät, mieliala alkaa laskea ja elämänlaatu samaa tahtia.

Toki on hyvä haastaa itseä, mutta rajansa kaikella! Urheilulääkäri Pippa Laukka kertoi vastikään Ylelle, kuinka hän tapaa työssään yhä useammin ihan perusliikkujia, jotka treenaavat yhtä kovaa kuin urheilijat ja tekevät samalla täysillä myös töitä ja muita harrastuksia. Tämä kaikki on elimistölle yksinkertaisesti liikaa. Urheilulääkärin mukaan ylikunto ja rasitusvammat ovat yleistyneet viime vuosina muillakin kuin urheilijoilla.

Laihduttajan näkökulmasta liian rankka treeni on todella huono juttu, koska tällöin paino ei tipu. Asiantuntijat ovatkin alkaneet puhua yhä enemmän kevyen liikunnan hyödyistä, ihan tavallisten kävelylenkkien eduista. Esimerkiksi työssäkäyvällä laihduttajallä tunnin reipas kävelylenkki polttaa todennäköisesti paljon enemmän rasvaa kuin tappotreeni. 60-80 prosenttia maksimisykkeestä on treenissä omiaan laskemaan stressitasoja, tuomaan mielihyvää ja myös polttamaan rasvaa. Näin treeni tappaa enemmän kärpäsiä yhdellä iskulla, sillä tappotreeniin verrattuna se ei nosta elimistön stressitasoja.

Ylikunnossa elimistö on jatkuvilla kierroksilla ja tällöin kilot eivät todellakaan karise. Ylikunnon tunnistaa siitä, että leposyke ei laske normaaliin, vaan syke pysyy jatkuvasti korkealla. Mikäli tätä ei huomaa muuten, sykettä voi seurata sykemittarilla.


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)