Jäikö paino junnaamaan? Tarkista syömisaikasi!


10.11.2016

Tutkijoiden mukaan syömisessä aika ja ajoitus on yhtä tärkeää kuin määräkin! Kalorien sopivaa jakautumista päivälle ei usein oteta ruokavalioissa huomioon.

On olemassa ikivanha sanonta, että syö aamulla kuin kuningas, päivällä kuin prinssi ja illalla kuin köyhä. Tässä voi olla tutkijoiden mukaan vinha perä, sillä aamusta aineenvaihdunta on vilkkaimmillaan, kun taas illalla olisi tarpeen syödä kevyesti, jotta elimistö ei olisi yöllä kovin rasittunut.

Nyt onkin siis tärkeää katsoa mihin aikaa syö, ei pelkästään mitä syö tai ei syö. Laihduttamisessa tuijotetaan usein ruoka-aineita ja kalorimääriä, mutta ei suunnitella syömisen aikataulua. Tutkijoiden mukaan siitä olisi laihdutuksessa todella iso hyöty. Esimerkiki Jutta Gustafsbergin luotsaamassa FitFarm laihdtusohjelmassa kaikki perustuu tarkkaan aikatauluun sekä siihen, että syödään säännöllisesti niin, ettei missään välissä tule nälkä.

Myös laihdutuskuureilla syömisen aikataulua sekä syömiseen käyttämää aikaa kannattaa miettiä tarkoin. Yksi keino laihtua on myös syödä useammin mutta vähän. Tämä idea perustuu siihen, että syöt kellon kanssa niin, ettei missään välissä ehdi tulla nälkä. Mutta tämä toimii vain silloin, kun syöt vähemmän kuin aiemmin.

Suomalaisessa ruokakulttuurissa yhteiset ateriat ovat yhä harvinaisempia. Toisin kuin esimerkiksi Välimeren maissa, joissa syödään yleisesti yhdessä kaikki päivän pääateriat, aamupala, lounas ja päivällinen, eikä sen lisäksi juuri mitään välipaloja. Suomessa taas lasten päivittäisestä kalorimäärästä saattaa huomattava määrä kertyä välipaloista, sillä yhteiset illalliset ovat päivittäisiä yhä harvemmassa perheessä.

Suomalainen välipalaruokakulttuuri saattaa omalta osaltaan altistaa lihomiselle, sillä välipalakulttuurissa suuhun tulee heittäneeksi helpommin vähän sitä sun tätä ajattelematta tarkemmin mitä syö. Tällöin tulee syötyä huomaamatta enemmän kuin yhdessä syötäessä.

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Mikä on Englannin pääkaupunki?