Laihduttajan paras ohjenuora on kohtuus


14.02.2017

Laihdutus ei ole mitää tähtitiedettä: varmimmat tulokset laihduttamisessa saa oppimalla elämäänsä kohtuutta. Valitettavasti laihduttamista ei voi erottaa muusta elämästä ja tunteista. Katso pikku niksit joilla kohtuutta voi opetella.

Ihminen on psykofyysinen kokonaisuus, jossa fyysiset ominaisuudet, ongelmat ja tuntemukset vaikuttavat mieleen ja toisin päin - mielen terveys, uskomukset, käsitykset, tunteet ja eletty elämä vaikuttavat fyysiseen hyvinvointiin. Sekä siihen, mitä me itsestämme ajattelemme. Näin ystävänpäivänä laihduttajan on hyvä hetki olla itse itsensä paras ystävä ja pohtia, miksi haluaa laihduttaa? Onko se edes tarpeen? Entä jos alkaisit hyväksyä itsesi sellaisenaan ilman tarvetta laihtua ja muuttua joksikin, joka ei välttämättä ole lainkaan sinua itseäsi?

Tämänkaltaiselle ajatusmaailmalle rakentuu Ylen toimittaja Jenny Lehtisen upea viime syksynä luotsaama kampanja, Lopeta laihdutus, aloita elämä. Ajatuksena on, että itse laihduttaminen on kuin oireiden hoitamista: oireet voivat parantua hetkellisesti, mutta itse sairaus ja kivun aiheuttaja ei parane. Tällöin oireet ilmestyvät aina uudestaan, kilot kertyvät aina uudestaan, valitettavasti ylimääräisen häpeän ja epäonnistumisen tunteen kuorruttamana.

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana laihdutuskeskustelussa ja terveyskeskustelussa on poukkoiltu aiheesta toiseen, äärilaidasta toiseen: milloin varman laihtumisen on taannut pätkäpaasto, milloin rasvojen, milloin sokerin välttäminen, laihdutuspillerit, dieettijuomat. On vannottu proteiinin nimeen, on piiskattu kuntosalilla ja hiit-treeneillä ja mitattu kehonkoostumuksia. Mikään näistä ei kuitenkaan ole pysyvä lääke ja ratkaisu ongelmiin, jotka ylipainon ja negatiivisen kehonkuvan takana on.

Pysyvä lääke positiivisuuden ja hyvällä tuurilla myös laihtumisen kierteeseen löytyy ihmisen omasta mielestä. Armollisuudesta ja levollisuudesta, suorittamisen lopettamisesta, unesta ja levosta, tapojen hitaasta korjaamisesta liian suurien tavoitteiden sijaan. Kohtuudesta. Kukaan ei voi muuttaa koko elämäänsä kerralla, kukaan ei voi vaihtaa toiseksi vartaloaan, jonka on syntymälahjaksi saanut. Mutta voi oppia näkemään elämänsä ja vartalonsa kauniina ja hyväksymään sen. Tällöin kilotkin voivat alkaa tarpeettomina sulaa: uskallat alkaa näyttää haavoittuvan oman itsesi. Et enää tarvitse kilojen suojaa.

Tällainen prosessi ja ajatusmaailman muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä ja sormiaan napsauttamalla. Se on nimittäin samalla matka sinuun itseesi, taustoihisi, ajatusrakenteihisi. Matka voi olla kivulias ja tuskallinenkin ja siinä tarvitaan paljon armollisuutta ja kärsivällisyyttä. Matka on jokaisella erilainen, omanlainen. Siksi samat konstit ja keinot eivät toimi kaikilla, jokaisen on löydettävä ne omat tapansa.

Omia tapoja voi kuitenkin olla vaikea löytää yhtäkkiä. Siksi matkan aloittamista voi helpottaa hyväksi havaitut neuvot ja yksinkertaiset vinkit ja muistutukset. Keinot, jotka ovat toimineet monilla. Kun olet kulkenut jonkin matkaa, löydät kyllä keinot, jotka toimivat juuri sinulla. Voit siis aloittaa näistä yksinkertaisista tapojen muutoksista, jotka johtavat hyvään kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja muutoksissa.

Muutama yksinkertainen vinkki, jotka toimivat useimmilla:

1. Lopeta suorittaminen (tässä tapauksessa laihduttaminen) ja keskity siihen hetkeen missä kulloinkin olet

2. Tee asioita joista pidät (perhe, harrastukset)

3. Kiinnitä huomiota syömiseen liittyviin tunteisiin (miksi sinun tekee mieli makeaa? miksi syödä itsesi ähkyyn?)

4. Lepää ja panosta yöuniin

5. Löydä itsellesi liikuntamuoto, josta oikeasti pidät

6. Lopeta ruoka-aineiden tai asioiden välttäminen, sen sijaan kiinnitä huomiota kohtuuteen

7. Unohda liiallinen terveellisyys, jos huomaat että se on muodostunut sinulle pakkomielteeksi. Mikäli terveellinen elämä on sinulle suorittamista, siitä on todennäköisesti enemmän haittaa kuin hyötyä terveydellesi.

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)