Lihavuustutkija: Ääridieetit lisäävät laihduttajassa syyllisyyttä - joka ei auta ketään


08.06.2018

Ensin kiellettiin rasvat, sitten hiilihydraatit, sitten sokerit... Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana trendikkäimmissä ruokavalioissa on seilattu ääripäästä toiseen. Pahimmillaan elämäntapalaihduttajat ovat kokeilleet näitä kaikkia, eivätkä ole päässeet kiloistaan.

Laihduttaminen saa Suomen medioissa valtavasti huomiota, eikä ihme, sillä jopa 70 prosenttia miehistä ja 60 prosenttia naisista on Suomessa ylipainoisia. Lihavuus todella on ongelma, mutta niin näyttää myös olevan yleisesti koko syöminen. Ainakin kun kuuntelee ravitsemusterapeutin ja lihavuustutkijan keskustelua MTV:n Huomenta-Suomessa.

"Ääridieetit ja kieltämiset lisäävät ihmisten syyllisyytä. Tärkeää olisi osata suhtautua syömiseen ja ruokaan rennosti ja iloisesti, yhtenä elämän nautintona", kiteyttää ravitsemusterapeutti Leena Putkonen. Hän työskentelee pääasiassa syömishäiriöisten kanssa, ja kuulee usein saman tarinan valtavine vaatimuksineen ja syyllisyyksineen. Syyllisyyttä ei ainakaan helpota erilaiset ruokavalioiden ääripäät, joita syöttävät niin teollisuus kuin mediakin.

Putkosen mukaan ihmiset lähtevät ruokavalioilla muokkaamaan itsestään parempaa versiota. Tämä ei ole kestävä lähtökohta laihtumiselle eikä myöskään nautittavalle ja tyytyväiselle elämälle. Sen sijaan kaikki lähtee hyväksymisestä ja lempeydestä itseään kohtaan.

Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen sen sijaan on pistänyt merkille mielenkiintoisen ilmiön, että viimeisten vuosikymmenien aikana vuorollaan jokainen makroravintoaine, eli energianlähde ovat olleet trendien huipulla tai pannassa. Ensin olivat rasvat, sitten hiilihydraatit ja lopulta proteiinit. Enää alkoholi energianlähteenä on käymättä läpi.

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Paljonko on yhteensä 1 + 2 + 3? (vastaus numerona)