Suomalaisella laihdutussovelluksella hyviä tuloksia


17.07.2018

Oulun yliopistossa kehitetyllä laihdutussovelluksella on saatu aikaan pysyviä laihdutustuloksia. Sovellus saattaa olla yksi avain lihavuusongelman ja aikuisiän diabeteksen selättämisessä Suomessa ja maailmalla.

Onnikka-niminen sovellus muistaa käyttäjäänsä taajaan: joka maanantai se muistuttaa vierailemaan sovelluksessa, ja mikäli käynti unohtuu, keskiviikkona se muistuttaa uudestaan. Onnikka kannustaa, tsemppaa, rohkaisee, suostuttelee ja palkitsee. Sen avulla voi seurata omaa motivaatiotaan, tuloksia ja jopa mielialaansa.

Onnikka paneutuu siihen ongelmakohtaan, jossa voi saada aikaan pysyviä muutoksia, eli motivaatioon. Onnikan avulla voi nähdä omia syömiseen, ruokaan, omaan kehoon ja liikkumiseen liittyviä mielihaluja, impulsseja, uskomuksia ja käsityksiä. Kun näitä pääsee tuntemaan ja muuttamaan, muutos on pysyvä. Ulkoiset muutokset ilman mitään sisäisiä muutoksia eivät pysy, vaan kuten useista tutkimuksista on nähty, laihdutettu paino palaa nopeasti takaisin.

Onnikka-projekti aloitettiin vuonna 2012. Sovelluksen koodaamiseen meni puolitoista vuotta, ja yli 700 koehenkilön tutkimiseen vuosi. Testitulokset näyttävät lupaavilta: koehenkilöt tiputtivat vuodessa keskimäärin viisi kiloa painoa ja vuoden kuluttus painonmuutos oli edelleen pysyvä. Viisi kiloa saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta tutkijoiden mukaan se on todella merkittävä. Tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että jo 4,5 kilon pysyvä painonpudotus ehkäisisi aikuisiän diabeetikoiden määrää kahdella kolmanneksella.

Onnikka-sovellus on tarkoitus pitää ilmaisena ja avata pian jokaisen suomalaisen käyttöön. Sen avulla saa sitä tehokkaammat ja pysyvämmät tulokset, mitä tiheämmin ja aktiivisemmin sitä käyttää.

Linkki tutkimusartikkeliin täältä.

 


Takaisin
Ei yhtään kommenttia tai arvostelua. Kokemuksia? Lisää kokemuksesi.

Kokemuksia? Lisää kommentti

Kirjoita numeroina kaksisataa neljäkymmentä kolme?